555 is goed, maar de imam zamelt ook in

De Pakistaanse moskee in Amsterdam wil minimaal een ton inzamelen. „Pakistanen zullen elkaar altijd helpen, maar ook Nederlanders geven gul.”

Het avondgebed in de Pakistaanse Al-Karam moskee in de Amsterdamse wijk De Pijp. Moskeebestuurders proberen tijdens de ramadan geld op te halen voor de slachtoffers van de overstromingen. Foto Roger Cremers Nederland, Amsterdam, 24-08-2010 Pakistaanse Moskee Masjid Al-Karam aan de Wilibrodusstraat te Amsterdam. PHOTO AND COPYRIGHT ROGER CREMERS
Het avondgebed in de Pakistaanse Al-Karam moskee in de Amsterdamse wijk De Pijp. Moskeebestuurders proberen tijdens de ramadan geld op te halen voor de slachtoffers van de overstromingen. Foto Roger Cremers Nederland, Amsterdam, 24-08-2010 Pakistaanse Moskee Masjid Al-Karam aan de Wilibrodusstraat te Amsterdam. PHOTO AND COPYRIGHT ROGER CREMERS

Met zijn duimnagel wipt Ali Karamit (50) in de Amsterdamse Al-Karam moskee het boekje met donatiecheques open. „Flood Relief Fund”, staat op de eerste cheque. „Voor 10 euro kunnen mensen al bijdragen”, zegt Karamit, terwijl hij wijst op het voorgedrukte bedrag. De naam van de Pakistaanse ambassade geeft autoriteit aan het glanzende papier dat aan een kraslot doet denken.

Naast de aandacht die de Samenwerkende Hulporganisaties besteden aan de noodzaak van hulp voor de slachtoffers van het natuurgeweld, zoals morgen op televisie, zijn Pakistanen in Nederland zelf bezig om geld in te zamelen. Ze zullen het via eigen kanalen in de getroffen gebieden krijgen. „Als aanvulling op Giro 555”, dat ze overigens een goed en betrouwbaar initiatief vinden.

In een bovenkamertje van de Pakistaanse moskee in de wijk De Pijp is een ruimte als woonkamer ingericht. Het is ramadan, de jaarlijkse vastenmaand voor moslims. In de met tl verlichte gebedsruimte beginnen zo’n zestig overwegend vijftigers met het anderhalf uur durende avondgebed. Buiten de kamer hangt was te drogen aan oude, houten raambalken. Karamit, vicevoorzitter van het Pakistaanse gebedshuis, en voorzitter Hussain (54) praten er in djellaba over de hulpactie. „Elke vrijdag besteedt de imam tijdens de vrijdagse preek aandacht aan de slachtoffers in Pakistan en roept hij de mensen op te geven”, zegt Karamit. In de afgelopen weken zamelden ze in hun moskee en daarbuiten al 26.000 euro in. Daarvan is een deel via het Britse Islamic Relief Fund op weg naar de getroffen gebieden.

Of ze bang zijn dat hun geld niet goed terechtkomt? „Dat weet je nooit helemaal zeker. Maar we hebben goede hoop dat het zijn bestemming bereikt”, zegt Karamit. „Een paar weken geleden hebben we hier om de tafel gezeten met onder anderen vertegenwoordigers van het Pakistaanse consulaat en vliegmaatschappij Pakistan International Airlines. Niet iedereen wil of kan geld sturen. Daarom heeft PIA aangeboden om kostenloos spullen te vervoeren die mensen willen afstaan.”

De vastenmaand is voor moslims traditioneel aanleiding om aalmoezen te geven. De Koran beveelt dat 2,5 procent van de bezittingen jaarlijks geschonken moet worden aan hulpbehoevenden.

Vervolg Pakistan: pagina 3

Voedselbank kan helpen om goed pakket te maken

In de ramadanmaand worden moslims dubbel beloond voor hun gift, geloven ze. De bestuurders van de Al-Karam moskee verwachten niet dat dit de kas evenredig zal spekken. „Maar uiteindelijk willen we de 100.000 euro wel bereiken”, dat is eenzelfde bedrag als ze vijf jaar geleden binnenhaalden voor de slachtoffers van de aardbeving.

Volgende week vrijdag zal de Pakistaanse ambassadeur in de moskee de roep om hulp nog eens onder de aandacht brengen.

Ook de opbrengst van de 25 euro kostende toegangskaartjes voor de maaltijd tijdens het Suikerfeest, de afsluiting van de ramadan, gaat in de pot voor Pakistan.

Het geld komt niet alleen van de moskeebezoekers. Dat zijn op drukke dagen zo’n 250 mannen, van wie er 130 lidmaatschap betalen.

„We zijn ook langs geweest bij de winkeliers rond de Albert Cuypmarkt en in de Dapperbuurt, in Amsterdam-Oost”, zegt Mukhtar. Op een avond kwam een Turkse restauranthouder uit de buurt langs om honderdtachtig euro achter te laten. „De overstromingen hebben ontzettend veel mensen getroffen. Wij Pakistanen zullen elkaar altijd helpen, maar ook Nederlanders geven erg gul”, meent Karamit.

Saima Bantvawala (31) is er niet erg gerust op dat gedoneerd geld zijn bestemming bereikt. Zij is secretaris van de stichting Steun Pakistan. „Vooral de Pakistaanse regering heeft een slechte reputatie.” Sinds vorig jaar haalt haar stichting in Nederland geld op voor Patel Hospital, een ziekenhuis in Karachi waar arme mensen behandeld worden. Ze kent de eigenaar. Geprobeerd wordt nu om via het ziekenhuis voedsel en zorg in de overstroomde gebieden te krijgen. „En vorige week zijn er voor 2.500, door ons overgemaakte, euro’s tenten gekocht.” De stichting collecteert veel bij moskeeën. Gisteren haalde zij 1.100 euro op bij de Aboe Bakr Assabik (een Marokkaanse moskee in Almere Stad), zegt Bantvawala. „Wij merken wel degelijk dat het ramadan is. De bereidheid om te geven is groot, temeer omdat andere moslims in nood zijn.”

Stadgenoot Tanvier Rafique (39), secretaris van de stichting Help Pakistan, wil praten met de organisatie van de Voedselbank. De stichting van Rafique ontstond na de aardbeving in 2005. Rafique wil nu weten hoe de Voedselbank pakketten samenstelt. „De ervaring van vijf jaar geleden leert dat geld vaak niet terechtkomt op de plek waar het nodig is. We willen nu pakketten sturen met onder meer water, levensmiddelen en pillen om het water daar te ontsmetten. Die hulp is gerichter dan geld.” In de werkwijze van de organisaties achter Giro 555 heeft hij wel vertrouwen.