Zardari verdedigt respons

De Pakistaanse president Zardari heeft zich gisteren verweerd tegen de kritiek dat hij en zijn regering laks hebben gereageerd op de overstromingen. „De regering heeft naar volle capaciteit gefunctioneerd”, zei hij tegen journalisten in Islamabad. „Er zal ontevredenheid zijn. Geen enkel land, ook niet een supermacht, kan in de buurt komen van de verwachtingen van de bevolking.” Hij vergeleek de onvrede met die in de Verenigde Staten ten tijde van orkaan Katrina, vijf jaar geleden.

Zardari kwam zwaar onder vuur te liggen omdat hij op reis ging naar Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk terwijl de ramp al omvangrijk was, en omdat hij die reis niet afbrak. „Ik had mijn eigen redenen om te zijn waar ik was en op welk moment”, zei hij gisteren. De president moest een diplomatieke rel sussen, nadat de Britse premier Cameron Pakistan had beschuldigd van „de export van terreur”.

Volgens de president zal het zeker drie jaar duren voor het land is hersteld van de watersnood. De Verenigde Naties waarschuwen dat er nog altijd te weinig hulp is. „We handelen steeds sneller, maar de finish is steeds verder weg”, aldus een woordvoerder.

Intussen gaat de oorlog in het noordwesten gewoon door. Bij drie bomaanslagen vielen gisteren zeker 36 doden. Een Amerikaanse raketaanval kostte volgens inlichtingenbronnen aan dertien opstandelingen en zeven burgers het leven. (AP, Reuters, AFP)