Yao Jie naar tweede ronde WK

Bij de wereldkampioenschappen badminton (individueel) worden verschillende partijen tegelijkertijd gespeeld in het Pierre de Coubertin Stadion in Parijs. Foto Reuters A general view is seen during the opening rounds of the 2010 badminton World championships at the Coubertin stadium in Paris August 23, 2010. REUTERS/Charles Platiau (FRANCE - Tags: SPORT BADMINTON) Reuters

De eerste dag van de wereldkampioenschappen badminton is voor de Nederlandse delegatie in Parijs met wisselend succes verlopen. Yao Jie en de dubbels Ruud Bosch/Koen Ridder en Lotte Jonathans/Paulien van Dooremalen wonnen gisteren hun partijen in de eerste ronde. Eric Pang en Judith Meulendijks werden in het enkelspel uitgeschakeld.

Yao Jie is in Parijs als elfde geplaatst. Ze kende in de eerste ronde een merkwaardig duel tegen Aying Xing uit Singapore. In de eerste en derde game was Jie duidelijk te sterk voor Xing. De tweede game verloor ze echter met ruime cijfers: 21-17, 9-21 en 21-8.

Het koppel Bosch/Ridder versloeg in twee games de Russen Vladimir Ivanov en Ivan Sozonov: 21-12 en 21-17. Ook het duo Jonathans/Van Dooremalen plaatste zich voor de tweede ronde van het dubbelspel. Het Deense koppel Lena Frier Kristiansen/Marie Roepke had te maken met fysieke problemen en gaf voor aanvang van de wedstrijd op.

Eric Pang verloor in de eerste ronde van de Brit Rajiv Ouseph. Pang leverde na een grote voorsprong de eerste game in met 19-21. Hij herstelde vervolgens het evenwicht met winst in de tweede game: 21-15. De beslissende derde reeks was spannend. Pang kwam met 18-20 achter, werkte drie wedstrijdpunten weg maar verloor uiteindelijk met 21-23.

Naast Pang werd ook Judith Meulendijks in de eerste ronde van het enkelspel uitgeschakeld. De Helmondse verloor van de als vijftiende geplaatste Bulgaarse Petya Nedelcheva. Meulendijks won nog wel de eerste game met 21-14, maar ging vervolgens onderuit met 16-21 en 10-21.

Vandaag speelt onder anderen Dicky Palyama zijn partij in de eerste ronde van het enkelspel tegen de Fransman Brice Leverdez. (ANP)