Troeteltreiteraar

Een nieuwe omroep moet schoppen tegen het bestel en roepen dat zijn achterban in dat vermolmde systeem niet aan bod komt. Veronica, BNN, LLiNK en Max kregen zo een zendmachtiging. Maar zoals dat gaat met de avant-garde, die wordt na verloop van tijd zelf establishment. Veronica is nu een seriekanaal van SBS, Max en BNN vertegenwoordigen braaf de ouderen en de jongeren, en LLiNK is alweer afgevoerd. Hoog tijd dus voor nieuwe clubs die roepen dat alles anders moet.

De kwajongens van PowNed spelen die rol uitstekend. Voor de bezoekers van de website GeenStijl, waaruit de omroep voortkomt, is tot hun verontwaardiging in het bestel geen plaats. Ze bestempelen hun achterban als ‘netwerkgeneratie’: meest mannen tot 40 jaar die niet kerks en niet links zijn en zich door de bestaande media niet de wet laten voorschrijven. Wel waarderen zij de brutaliteit waarmee GeenStijl gezagsdragers te kakken zet. De onhandige manier waarop minister Vogelaar reageerde op GeenStijl-belager Rutger Castricum bespoedigde haar aftreden.

Op dat sarren wordt door die achterban dan ook gerekend. Maar de hoofdredacteur van PowNed hielp hen zaterdag in de Volkskrant uit de droom: „Op GeenStijl gaat het er veel harder aan toe dan straks bij PowNed. Schreeuwerig slaat niet aan op televisie.” Dat is ook te zien in de proefuitzendingen. Politici schieten al in een brede lach als Castricum in aantocht is. De troeteltreiteraar van het Binnenhof omhelst nu Job Cohen en heeft een running gag met Mark Rutte: „Hebben we nog geneukt?”

Ook WNL, die andere zelfstandige Telegraaf-loot, wist minister Plasterk van zijn noodzakelijkheid te overtuigen. Hier was de belofte dat de rechts georiënteerde belastingbetaler ook aan zijn trekken moest komen bij de publieke omroep, die tot nu toe door Volkskrantlinksigheid zou zijn gedomineerd. Maar wat bezielde WNL-voorzitter Fons van Westerloo om zich bereid te verklaren tot een fusie met de TROS en omroep Max?

De avant-gardisten treden toe tot het establishment nog vóór ze met de eerste uitzending begonnen zijn.

Tom Rooduijn

Eerste aflevering van een nieuwe rubriek waarin de media worden geduid.

    • Tom Rooduijn