Toneeladviseur: lazen uw ouders boeken?

Vaak gehoord: „We willen wel naar theater, maar we weten niet waar we naartoe moeten gaan.” Blijkbaar is het theater een doolhof met maar weinig namen die houvast bieden.

Sara Oomen van Kea Cultuur bedacht de oplossing: zij werd toneeladviseur. Voor 59 euro kunnen haar klanten een advies krijgen voor een half seizoen. Een heel seizoen voor twee personen kost 99 euro.

Oomen: „Ik kom bij de mensen thuis en ik vraag waar ze van houden, welke muziek, films. En wat ze van thuis hebben meegekregen. Of hun ouders boeken lazen, bijvoorbeeld. Dan ga ik zitten broeden en zoek ik een rijtje voorstellingen voor ze uit. Ik kan ook de kaartjes voor ze kopen. Vaak hebben mensen een stapeltje theaterbonnen in de la liggen, maar ze komen er niet aan toe om er zelf mee naar de kassa te gaan. Mijn werk is om tijd en moeite te besparen.”

Oomen en haar compagnon adviseren niet alleen leken maar ook habitués die zich eens willen laten verrassen. Oomen: „Ik richt me op mensen die vinden dat ze vaker zouden moeten gaan.”

Oomen benadrukt dat zij onafhankelijk is. Zij krijgt geen commissie van theaters of gezelschappen en ook geen subsidie.

Op de Uitmarkt zaterdag in Amsterdam kunnen voorbijgangers alvast een gratis flitsadvies van vijf minuten krijgen. Oomen zit op het Leidseplein tegenover Hotel American.