Opleiding Afghaans leger vertraagd

Het Afghaanse leger en de politie zullen niet op sterkte zijn voor eind oktober volgend jaar. Dat heeft de Amerikaanse luitenant-generaal William Caldwell, namens de NAVO-missie ISAF verantwoordelijk voor de opleiding van de Afghaanse veiligheidsdiensten, gisteren gezegd. Door deze vertraging komt het voornemen van de Verenigde Staten om in juli volgend jaar te beginnen met het terugtrekken van de Amerikaanse troepen onder druk te staan.

Caldwell zei gisteren dat het onbekend is wanneer Afghaanse veiligheidsdiensten de controle over de rustiger delen van het land kunnen overnemen. In „geïsoleerde gebieden” kunnen zij wellicht de leiding nemen met steun van ISAF, aldus de generaal, „maar het zou te veel zijn om te zeggen dat ze vóór oktober volgend jaar veel meer kunnen doen”.

De NAVO wil dat het Afghaanse leger 171.600 man sterk wordt en de politie 134.000 man. Nu telt het leger 134.000 man en de politie 115.000. Het verloop bij vooral de politie is zo hoog dat Caldwell niet alleen de momenteel ontbrekende 55.000 soldaten en agenten zoekt; in totaal moeten er in de komende periode 141.000 personen worden opgeleid. Bij de oproerpolitie was het verloop vorige maand 47 procent, volgens Caldwell een aanzienlijke verbetering ten opzichte van een jaar eerder, toen 70 procent van die eenheid vertrok. Werk bij de Afghaanse politie is uitzonderlijk gevaarlijk. Vorig jaar kwamen acht agenten per dag om.

President Obama kondigde in december aan dat hij de Amerikaanse troepen in Afghanistan met 30.000 man zou uitbreiden en in juli 2011 zou beginnen met het afbouwen van de troepenmacht. In de tussentijd moesten het Afghaanse leger en de politie op sterkte komen. (AP, Reuters)