op nrcnext.nl

Actie tegen wegwerpstokjes

Het is een van die berichtjes die je doen realiseren hoe ogenschijnlijk kleine zaken ingrijpende gevolgen kunnen hebben: de Chinese regering wil de strijd aanbinden tegen de wegwerpeetstokjes, omdat die bijdragen aan de ontbossing van het land. Ontbossing, met als gevolg overstromingen, woestijnvorming en bodemerosie, is een van de grootste milieuproblemen van China. De 1,3 miljard Chinezen gebruiken ieder jaar bij elkaar ongeveer 45 miljard paar stokjes.

Onderzoeksjournalistiek in een Georgische bioscoop

Op de redactie van Studio Monitor in Georgië hangt de wereldkaart van de persvrijheid. Groene landen zijn goed, in gele landen zijn er problemen en donkerblauwe landen kunnen journalisten maar beter mijden. Georgië is geel. „Nog nét.” Onderzoeksjournaliste Nino Zuriashvili glimlacht schamper. „Georgië was hekkensluiter op de lijst van ‘gele’ landen die Freedom House gebruikte om deze kaart te maken.” Freelancejournalisten Janno Lanjouw en Dirk Wanrooij zijn opbezoek bij Studio Monitor – ze reizen deze zomer over de grens tussen Europa en Azië op zoek naar minderheden en hun problemen in het digitale tijdperk. Van internetrepressie tot twitterrevolutie, een reis langs de marge van Europa.