Omlaag die pensioenen? Kom nou toch

Bart Gleichman meent dat de pensioenen best omlaag kunnen omdat gepensioneerden meer dan genoeg pensioen krijgen en vaak al geprofiteerd hebben van vutregelingen (Opiniepagina, 21 augustus). Ik wijs hem er graag even op dat voor de opbouw van die ‘hoge’ pensioenen ook behoorlijke premies zijn betaald. En wat ik me als oud-P&O’er van die vutregelingen herinner, is dat veel vijftigers daar min of meer in geloodst zijn tijdens reorganisaties of bij arbeidsconflicten. Verder wordt vaak vergeten dat werkgevers in het verleden enorme bedragen uit de pensioenfondsen haalden, met medeweten van vakbonden en overheid/toezichthouder. Dus ‘de pijn verdelen’ kan een mooi uitgangspunt zijn, als dat maar op de juiste plaatsen gebeurt: bij wie er verantwoordelijk voor zijn.

Martina van den Dool

Amersfoort

    • Martina van den Dool