Nederlandse zit vast in Iraanse cel

Een 45-jarige Nederlands-Iraanse vrouw zit sinds december vast in de Iraanse hoofdstad Teheran. De beschuldigingen tegen haar, lidmaatschap van een gewelddadige oppositiegroep en drugsbezit, zijn dusdanig zwaar dat ze de doodstraf kan krijgen, zegt haar advocaat, Nasrin Setoudeh. Zij heeft haar cliënt alleen telefonisch gesproken.

De vrouw, Zahra Bahrami, woont sinds twintig jaar in Nederland en heeft naast de Iraanse ook de Nederlandse nationaliteit, zegt haar advocaat. Eind december – vier dagen na een treffen tussen oppositiedemonstranten en ordetroepen – werd Bahrami aangehouden.

De Iraanse autoriteiten beschuldigen haar nu van lidmaatschap van de ‘Associatie van Monarchisten van Iran’ en drugssmokkel. De groep wordt door de geheime dienst verantwoordelijk gehouden voor bomaanslagen en het organiseren van demonstraties tegen het regime. Drugssmokkel is een ongebruikelijke, maar zware beschuldiging tegen politieke activisten, zegt Setoudeh.

Bahrami moet zaterdag voorkomen voor revolutionaire rechtbank nummer 15. Dat is een slecht teken, zegt haar advocaat. Dezelfde rechtbank heeft in januari doodvonnissen uitgesproken tegen twee mannen die net als Bahrami waren beschuldigd van lidmaatschap van de Associatie van Monarchisten. De mannen zijn inmiddels terechtgesteld.

Het was lang onduidelijk of Bahrami wel Nederlandse was. Twee weken geleden stelde het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken vast dat ze onder een andere naam in Nederland was geregistreerd. Nederland kan officieel niets doen omdat zij volgens de Iraanse grondwet Iraans is.

Iran: pagina 2

    • Thomas Erdbrink