Nederland kort

VVD, PVV, CDA willen 300 miljoen euro op Defensie bezuinigen

Den Haag. De onderhandelaars van VVD, PVV en CDA zijn het vrijwel eens over een bezuiniging op het ministerie van Defensie van rond de 300 miljoen euro. De uitgaven voor ontwikkelingssamenwerking gaan van 0,8 procent naar 0,7 procent van het bruto binnenlands product, waarmee Nederland nog wel voldoet aan de internationaal afgesproken norm. Dat zeggen bronnen rond de formatiebesprekingen tussen VVD-leider Mark Rutte, PVV-leider Geert Wilders en CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen. De bezuinigingen bij Defensie moeten het mogelijk maken dat Nederland in het JSF-project kan blijven, zoals VVD en CDA willen. In ruil daarvoor zullen de huidige F16's langer doorvliegen en zullen er uiteindelijk waarschijnlijk minder toestellen van het Amerikaanse gevechtsvliegtuig JSF worden gekocht. Het budget voor ontwikkelingssamenwerking gaat van 4,7 miljard naar ongeveer 4 miljard euro, mede doordat het bruto binnenlands product is gedaald. (ANP)

Kroongetuige La S. klaagt Staat aan

Amsterdam. Peter la S., kroongetuige in het Amsterdamse liquidatieproces Passage, is een civiele procedure tegen de Staat begonnen. La S. ligt al geruime tijd overhoop met justitie, omdat zij volgens La S. afspraken niet nakomt. Toezeggingen over de (toekomstige) veiligheid van La S. zouden niet worden gerealiseerd. De kroongetuige heeft zijn verdere medewerking aan het proces, dat gisteren werd hervat, opgeschort totdat de civiele zaak is afgerond. La S. staat in Passage als verdachte terecht voor zijn aandeel in de liquidatie van Kees Houtman in 2005. De uitkomst van de civiele procedure zou er volgens zijn advocaat toe kunnen leiden dat de overeenkomst tussen La S. en het Openbaar Ministerie ongedaan wordt gemaakt. (ANP)

Ruesink nieuwe hoofdredacteur AD

Rotterdam. Christiaan Ruesink (40) wordt met ingang van 13 september algemeen hoofdredacteur van het AD. De redactie van het AD stemde gisteren in met de voordracht van de directie, die eerder unaniem werd gesteund door de redactieraad. Ruesink volgt Jan Bonjer op, die in juni 2009 vertrok. Dat maakte de krant gisteren bekend. Ruesink werkt sinds 1997 bij de krant en maakt sinds 2005 deel uit van de leiding van AD Sportwereld. Hiervan is hij sinds 2007 chef geweest. In 2008 was hij verantwoordelijk voor de totstandkoming van AD Sportwereld Pro, de eerste zelfstandige dagelijkse sportkrant in Nederland. (ANP)

A’dam krijgt 2.000 extra oplaadpunten

AMSTERDAM. Het aantal punten in Amsterdam waar elektrische auto’s kunnen worden opgeladen, wordt flink uitgebreid. Dit heeft een woordvoerder van de gemeente Amsterdam gisteren bevestigd. Het huidige aantal van honderd oplaadpunten wordt met 2.000 uitgebreid. De gemeente Amsterdam gaat verder een overeenkomst aan met Nissan/Renault. De autofabrikant mag dan een minimumaantal elektrische auto’s leveren aan Amsterdam en de gemeente zorgt voor een uitbreiding van het aantal oplaadpunten. Op dit moment maken ongeveer 150 automobilisten gebruik van de oplaadpunten. (ANP)

Torenklok van 30 kilo uit Markelo gestolen

MARKELO. De bronzen torenklok van het voormalige gemeentehuis in Markelo is afgelopen weekeinde gestolen. De toren staat in de steigers, de klok heeft een gewicht van zeker 30 kilo. (ANP)