Multifl0w: mooier multitasken op de iPad

Zolang de tablet pc’s met Android nog niet of nauwelijks te verkrijgen zijn, moeten we het nog even doen met de Apple iPad. Die heeft een belangrijke beperking: het meegeleverde besturingssysteem kan amper multitasken. Daardoor is het niet mogelijk om op de achtergrond webradio af te spelen, te twitteren of domweg sneller te wisselen tussen

multifl0w 2.0Zolang de tablet pc’s met Android nog niet of nauwelijks te verkrijgen zijn, moeten we het nog even doen met de Apple iPad. Die heeft een belangrijke beperking: het meegeleverde besturingssysteem kan amper multitasken. Daardoor is het niet mogelijk om op de achtergrond webradio af te spelen, te twitteren of domweg sneller te wisselen tussen programma’s. Kortom, dat wat je als verwende laptop- of pc-gebruiker zou verwachten van een computerachtig apparaat.

Multitasken was al langer mogelijk, tenminste voor degene die z’n iPad wil kraken via jailbreakme.com. Daarmee kun je ook andere software installeren dan die in de App Store te vinden is. Sinds deze week is er ook een aantrekkelijke verpakking voor de multitasken op de iPad: Multifl0w (met een ondeugende nul in plaats van een o). De nieuwe 2.0 versie van dit programmaatje (4,99 dollar met PayPal, te downloaden via de alternatieve Cydia softwarewinkel) is een uitbreiding op de gratis app Backgrounder, die feitelijk je iPad de mogelijkheid biedt om meerdere programma’s tegelijk te draaien. Met MultiFl0w kun je tussen applicaties wisselen op een erg gebruiksvriendelijke manier: met een knijpbeweging, of een andere ‘activator’ zoals een dubbelklik op de statusbalk. Dan verschijnt eerst een overzicht van de draaiende apps, dat sterke overeenkomsten vertoont met het Exposé-venster van een Mac. In dat MultiFl0w-venster kun je applicaties uitschakelen of naar voren halen op een fraaie, overzichtelijke manier. Na een half uurtje ben je al niet meer anders gewend; ze hadden het bij Apple zo ook kunnen bedenken.
Tijdens een eerste test blijkt MultiFl0w vloeiend te werken. Sommige applicaties zijn blijkbaar ongeschikt om tegelijkertijd te draaien; in deze onofficiële multitask-modus denkt de app dat eigenlijk dat ie op de voorgrond draait. Je kunt dat aanpassen door in Backgrounder applicaties te deactiveren.
Het draaien van meerdere apps tegelijk vergt wel meer van de accu van de iPad. Maar dat mag de pret niet drukken; totdat Apple iOS4 voor de iPad klaar heeft biedt MultiFlow een uitstekende oplossing, die ook nog eens goed op de iPhone werkt.

    • Marc Hijink