Man van ongein en ernst

Op vakantie in Nederland overleed vorige week onverwacht Midden-Oosten-correspondent voor RTL, Conny Mus. Vriend en collega Ton Lankreijer kijkt terug.

Mus was meer dan 1.300 keer te zien op het RTL nieuws. Foto WFA 19-08-2010 Connie Mus: Hilversum - Tijdens een vakantie in Nederland is RTL-verslaggever Conny Mus overleden. Een hartaanval in de nacht van donderdag op vrijdag werd de 59-jarige nieuwsjager, die jaren actief was als correspondent in het Midden-Oosten, fataal. Dat heeft RTL vrijdag bevestigd. Archief foto september 2000 / foto: Ruben Schipper © Ruben Schipper Fotografie VOF WFA

„Hi vriendje, vanavond land ik op Schiphol, morgen slokje doen?” Een sms’je van Conny, hij wil weer stoom afblazen en dat doen we samen in zijn favoriete Amsterdam. Als ik aan kom lopen bij café PC in de PC Hooftstraat heeft ie zich al volledig op het terras geïnstalleerd met een bacootje en een vers pakje peuken. Links van hem Harry Mulisch, aan zijn rechterzijde Anita, de weduwe van Willem Endstra, zojuist omgelegd. Ik schuif aan, neem een kopstoot en even later verschijnt er een helikopter boven de PC. „Toch een lekker idee, Anita, dat je permanent bewaakt wordt!” Harry Mulisch verslikt zich in zijn drankje en het hele terras proest het uit, inclusief Anita. Conny is back in town.

Conny Mus, collega wordt beste vriend. Een mix van ongein, ernst, zorgzaamheid en dramatiek. Uitgerust met een extra gen voor mensen in de kroeg, mensen in een oorlogssituatie, mensen in nood en vrienden die er even doorheen zitten. Conny is er altijd en verliest je nooit uit het oog.

Als we naar binnen gaan op de PC stoot hij me even aan. „Geintje, ik doe net of ik jarig ben.” Aan de bar komt het hoge woord eruit: „Jongens, deze is van mij, ik ben namelijk jarig.” Om hem heen veel bijval maar ook medelijden, want „toch lullig, zo alleen in Nederland, als je jarig bent”. De rest van de avond drinken we gratis champagne.

Conny Mus, goed voor dertig jaar Israël, ruim twintig jaar correspondent bij het RTL-Nieuws. Autodidact, scherp als een havik, boven op het nieuws en koning van het netwerken. Op de redactie heeft hij maar één troetelnaam: held.

Als we tegen de ochtend de Pianobar uit stuiteren, wordt het hoog tijd voor een broodje shoarma, het sluitstuk van de avond.

Buiten de zaak is er een opstootje met Marokkaanse jongeren en Conny werpt zijn grote lijf in de strijd. Onrecht bestaat niet volgens Conny Mus. Op weg naar de taxi is hij niet te vermurwen, hij wil eerst zijn verhaal kwijt op bureau Leidseplein, want „ze hebben weer eens de verkeerde te pakken”. En zo geschiedt, want Conny’s wil is wet.

Conny Mus, vader van Natascha en sinds twee jaar weer heel gelukkig met zijn nieuwe vriendin Marieke, hij is verliefd. Toch is hij op die bewuste stapavond nog zeer uitgesproken: „Ik ben helemaal klaar met de dames, bevalt me prima, zo in mijn eentje.”

We lopen naar de taxistandplaats, hij is apetrots, want hij is voorzitter geworden van de Foreign Press Association in Israël. Verder werkt hij aan een boek, wordt hij steeds meer gevraagd voor lezingen en tv-programma’s. Kortom, Conny is aan het oogsten na een turbulente periode in de journalistiek. Tijd voor reflectie, genoeg brandhaarden gezien en geroken.

We nemen afscheid, het is inmiddels zes uur in de ochtend, hij moet naar zijn favoriete hotel op de Koninginneweg, ik naar Nieuwersluis. We zoenen en hij kan het niet laten: „Wat een kutstad, alles gaat hier te vroeg dicht. Slaap lekker vriendje!”

„Slaap lekker Conny, en pas goed op jezelf.”

Ton Lankreijer is journalist/programmamaker en ex-collega van Conny Mus bij het RTL-Nieuws

    • Ton Lankreijer