Kort nieuws Kunst

Sonneveldzaal in DeLaMar Theater

Door onze kunstredactie

Amsterdam, 24 aug. De grote zaal in het herbouwde DeLaMar Theater in Amsterdam, dat 28 november open gaat, krijgt de naam Wim Sonneveldzaal. De kleinere heet straks Mary Dresselhuyszaal. Wim Sonneveld is twintig jaar lang mede-exploitant van het vroegere Nieuwe de la Mar-theater geweest. Mary Dresselhuys speelde bijna dertig jaar lang in producties van Joop van den Ende, die de renovatie van het theater financierde. Beide staan volgens Van den Ende model voor „cultureel ondernemerschap”.

Onderminister vast na roof Van Gogh

caïro, 24 aug. De Egyptische onderminister van Cultuur is in hechtenis genomen in verband met de roof van een schilderij van Vincent van Gogh uit een museum in Caïro. Justitie verwijt hem nalatigheid bij de beveiliging van musea in Egypte. Na een andere roof vorig jaar was aangedrongen op een verscherping van het toezicht. Naast de onderminister zijn ook vier bewakers van het Mahmoud Khalil Museum in hechtenis genomen. Een aantal medewerkers van ministerie van Cultuur mag het land niet verlaten. Een bloemstilleven van Van Gogh werd zaterdag op klaarlichte dag meegenomen. Het doek bleek amper beveiligd te zijn. (AP)

Recordverkoop van The Met Opera

New York, 24 aug. De Metropolitan Opera in New York heeft voor meer dan 2,6 miljoen dollar aan kaartjes verkocht voor het aankomende seizoen. Dat is 100.000 dollar meer dan vorig jaar. Het seizoen van de Metropolitan Opera zal volgende maand geopend worden met een uitvoering van Das Reingold van Wagner. De recordverkoop is vooral goed nieuws omdat de opera met financiële problemen kampte. (BBC)

De Parade dit jaar minder bezoekers

Amsterdam, 24 aug. De twintigste editie van theaterfestival De Parade, dat dit weekend afgesloten werd, heeft 258.000 bezoekers getrokken. Dat zijn er 12.000 minder dan vorig jaar. (ANP)