Kort nieuws Economie

Forse groei Duitse economie in tweede kwartaal

Berlijn, 24 aug. De Duitse economie is in het tweede kwartaal met 2,2 procent gegroeid. Het Duitse statistische bureau bevestigde vandaag het eerder deze maand afgegeven voorlopige cijfer. Opvallend is dat ook de consumentenbestedingen en kapitaalinvesteringen een flinke groei hebben doorgemaakt. De Duitse Kamer van Koophandel zei maandag nu een groei voor heel 2010 van 3,4 procent te verwachten. De Duitse centrale bank verhoogde onlangs de groeiverwachting voor dit jaar van 2 procent naar 3 procent. De groei in Duitsland werd tot nu toe voornamelijk gedragen door vraag uit het buitenland naar Duitse producten. (ANP)

Toch onderzoek Suriname-route

Den Haag, 24 aug. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) moet alsnog onderzoek doen naar een klacht uit 2003 over machtsmisbruik van de luchtvaartmaatschappijen KLM en SLM op de route tussen Amsterdam en Paramaribo. Dat heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven gisteren bepaald. De Vereniging van Reizigers kaartte de zaak in 2003 voor het eerst bij de NMa aan. Die besloot toen dat de zaak onvoldoende prioriteit had. De NMa kwam tot die conclusie op basis van een in 2001 afgerond onderzoek naar de tarieven op de route. (ANP)

Meer orders voor industrie eurozone

Luxemburg, 24 aug. Industriële bedrijven in de eurozone hebben in juni meer nieuwe orders ontvangen dan verwacht. Dat bleek vandaag uit nieuwe cijfers van Eurostat. Het aantal nieuwe orders lag 2,5 procent hoger dan in mei. Analisten hadden een toename met 1,5 procent voorspeld. De groei was echter minder sterk dan in mei, toen de fabrieken nog 4,1 procent meer nieuwe bestellingen ontvingen dan een maand eerder. De industriële ondernemers ontvingen in juni 22,6 procent meer nieuwe bestellingen dan in juni 2009. (ANP)

Contactlenzen J&J teruggeroepen

New York, 24 aug. Farmaceut Johnson & Johnson (J&J) moet 100.000 doosjes van een populaire contactlenzensoort terugroepen uit Azië en Europa. Dat maakte het bedrijf gisteren bekend. J&J Vision Care liet weten dat de terugroepactie betrekking heeft op lenzen die verkocht worden onder de naam ‘1 Day Acuvue TruEye’, die gemaakt zijn in Ierland en verkocht zijn in verschillende landen in Europa en Azië, waaronder Japan. Ook in Nederland zijn de lenzen in ieder geval via verschillende websites te bestellen. (ANP)