Kort nieuws Buitenland

Rechter in VS blokkeert geld stamcelonderzoek

Washington, 24 aug. Een federale rechter in de Verenigde Staten heeft de overheidsfinanciering van stamcelonderzoek gisteren tijdelijk geblokkeerd. Bij stamcelonderzoek worden menselijke embryo’s vernietigd en de wet verbiedt de Amerikaanse overheid dergelijk onderzoek te subsidiëren, zo oordeelde de rechter. De uitspraak is een tegenslag voor president Barack Obama die in maart het verbod op stamcelonderzoek ophief. De rechtszaak is aangespannen door enkele artsen met steun van enkele christelijke groeperingen. De rechter zal nu beide partijen in de zaak horen voor een definitieve uitspraak. Voorstanders van stamcelonderzoek zeggen dat het kan bijdragen tot het vinden van een oplossing tegen ziekten zoals Alzheimer, Parkinson en diabetes. (Reuters)

Duitsland krijgt beroepsleger

Door onze correspondent

Berlijn, 24 aug. Duitsland krijgt een „kleiner maar ook beter” beroepsleger als het aan minister van Defensie Karl-Theodor zu Guttenberg ligt. De dienstplicht wordt „opgeschort” en blijft alleen als grondwetsartikel gehandhaafd – er kan in noodgevallen altijd gebruik van worden gemaakt – maar de verplichte opkomst wordt feitelijk afgeschaft. Gisteren maakte de bewindsman bekend dat het aantal manschappen wordt teruggebracht van 252.000 naar 156.000, allen beroepssoldaten. Daarboven is ruimte voor jaarlijks 7.500 kortverbandvrijwilligers, die 12 tot 23 maanden „snuffeldienstplicht” vervullen. De omstreden plannen moeten nog door regering en parlement worden goedgekeurd.

Commentaar: pagina 7

Amnesty hekelt executie E-Guinee

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 24 aug. Amnesty International heeft gisteren de executie veroordeeld van vier mannen in Equatoriaal Guinee die beschuldigd waren van een poging de president te vermoorden. Het viertal werd geëxecuteerd na te zijn veroordeeld door een militaire rechtbank in de hoofdstad Malabo. Amnesty spreekt van een showproces, nadat de mannen ontvoerd waren uit Benin waar zij al jaren als vluchtelingen leefden en overgebracht naar Equatoriaal Guinee. In het land heeft een strafcampagne plaatsgevonden na de mislukte aanval in februari vorig jaar op president Obiang.

In Irak nu 50.000 militairen VS

Bagdad, 24 aug. Het aantal Amerikaanse militairen in Irak is nu onder de 50.000 gekomen, het maximale aantal dat president Barack Obama per 1 september wilde hebben bereikt. Dat heeft het Amerikaanse leger vandaag meegedeeld. Op het hoogtepunt van de gevechtsmissie in 2007/2008 waren er 176.000 Amerikaanse militairen. De laatste Amerikaanse gevechtseenheid vertrok vorige week. De resterende Amerikaanse militairen – die per 1 januari 2012 moeten zijn vertrokken – hebben tot taak de Iraakse strijdkrachten te adviseren en te oefenen. (Reuters)

Oostenrijk vervolgt drie Tsjetsjenen

Wenen, 24 aug. De Oostenrijkse justitie gaat drie mannen vervolgen voor betrokkenheid bij de moord in januari 2009 op de Tsjetsjeense balling in Wenen Oemar Israilov. Israilov was een voormalige lijfwacht van de Tsjetsjeense president Ramzan Kadyrov tot hij zich in 2006 tegen hem keerde. De familie van Israilov beschuldigt Kadyrov ervan opdracht te hebben gegeven tot de moord maar die ontkent dat. De Oostenrijkse justitie heeft Kadyrov in verband gebracht met de moord. Hij wordt niet vervolgd wegens gebrek aan bewijs. (AFP)

Doden in Nepal bij vliegtuigongeluk

Kathmandu, 24 aug. In Nepal zijn alle veertien inzittenden van een klein vliegtuig omgekomen toen het toestel tijdens slecht weer neerstortte. Aan boord waren acht Nepalezen onder wie drie bemanningsleden, vier Amerikanen, een Brit en een Japanner. Het vliegtuigje, een Duitse Dornier, was op weg naar de regio rond de Mount Everest maar moest door de weersomstandigheden kort na het opstijgen omkeren naar Kathmandu. (AP)