Kort nieuws Binnenland

Slachtoffers van jongenskampen in Indië herdacht

Arnhem, 24 aug. Zo’n vijfhonderd mensen hebben gisteren de jonge slachtoffers van Japanse kampen in Nederlands-Indië tijdens de Tweede Wereldoorlog herdacht. Onder hen waren ongeveer driehonderd overlevenden van die kampen en zo’n tweehonderd familieleden. Dat zei een woordvoerder van de organisatie na afloop. Tijdens de herdenking op het terrein van het tehuis voor oud-militairen en museum Bronbeek in Arnhem spraken onder anderen Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet en dominee Carel ter Linden. Het is de laatste keer dat de herdenking in deze vorm plaatsheeft. De organisatie wordt overgenomen door twee kinderen en drie kleinkinderen van jongens die in de kampen gevangenzaten. (ANP)

Longkankerstudie ethisch in orde

Groningen, 24 aug. De ethische toetsingscommissie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft terecht een positief oordeel gegeven over een landelijk longkankeronderzoek dat door het UMCG wordt gecoördineerd. Dat concludeert de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO), dat de studie na kritiek van zorgverzekeraar Menzis tegen het licht heeft gehouden. Volgens Menzis zouden de ruim 1.500 deelnemers onnodig risico lopen te overlijden, omdat hun de standaardbehandeling zou worden onthouden. (ANP)

Fatale brand door vader aangestoken

Delfgauw, 24 aug. Een woningbrand die vorige week in Delfgauw (Zuid-Holland) het leven kostte aan een vader (37) en zijn 3-jarige dochter is door de vader zelf aangestoken. Het dochtertje had hij al voor de brand om het leven gebracht. Dat blijkt uit sectie en rechercheonderzoek, aldus de politie gisteren. De moeder van het kind kon zichzelf in veiligheid brengen. Volgens de politie was het gezin niet bekend bij hulpverleningsinstanties. (ANP)

Portugal verbood vertrek Dekker (14)

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 24 aug. De Portugese autoriteiten hebben Laura Dekker verboden om vanuit Portugal haar zeilreis om de wereld aan te vangen. Dat blijkt uit een bericht op de site van de marine. Dekker (14) vertrok zaterdag vanuit Gibraltar, naar eigen zeggen om de media te ontlopen. Aanvankelijk zou ze vanuit Portugal vertrekken voor de eerste etappe van haar soloreis, naar de Canarische Eilanden. Volgens de Portugese marine beschikte Dekker over geen enkel document dat haar zou toestaan in haar eentje een zeilboot te besturen.

Stichting werkt aan code reclamefilter

Amsterdam, 24 aug. De Stichting Postfilter werkt samen met brancheorganisaties aan een code waarin bedrijven beloven klanten geen ongevraagd geadresseerd reclamedrukwerk meer te sturen als die dat hebben aangegeven. Wanneer bedrijven zich niet aan deze code houden, kunnen consumenten een klacht indienen bij de afzender. Als het antwoord volgens de consument onbevredigend is, kan de klant een klacht indienen bij de Stichting Reclame Code. De code moet komend najaar worden gepresenteerd. (ANP)

Invallen in regio R’dam om drugs

Rotterdam, 24 aug. De politie is in de regio Rotterdam zeven panden binnengevallen wegens drugsoverlast. Tijdens de actie afgelopen nacht werden drie mannen en drie vrouwen aangehouden op verdenking van drugshandel. De invallen vonden plaats in Rotterdam, Schiedam en Vlaardingen. Dat liet de politie vandaag weten. In een pand werd een hennepkwekerij gevonden. Deze is ontruimd. (ANP)