Internationaal kort

Zeker twintig doden bij Amerikaanse aanval in Pakistan

MIRANSHAH. Bij een aanval van het Amerikaanse leger met een onbemand vliegtuigje zijn gisteren in Pakistan zeker twintig mensen gedood. Een onbemand vliegtuigje vuurde in Noord-Waziristan, een gebied in het onrustige noordwesten van Pakistan bij de grens met Afghanistan, raketten af op een bolwerk van de Afghaanse Talibaanbeweging. Dat meldden functionarissen van de Pakistaanse veiligheidsdiensten. Naast dertien rebellen zouden zeven burgers zijn gedood. De Verenigde Staten hebben veel druk uitgeoefend op hun bondgenoot Pakistan om de Afghaanse Talibaan in het land te bestrijden. De militaire operaties van de Amerikanen op Pakistaans grondgebied zijn zeer omstreden. Onder de bevolking leeft woede over burgerslachtoffers die regelmatig te betreuren zijn als gevolg van aanvallen met onbemande vliegtuigjes. (Reuters)

Poetin ontslaat chef bosbeheer na branden

Moskou. De Russische premier Poetin heeft de hoogste functionaris van het agentschap voor bosbeheer ontslagen. Aleksej Savinov heeft volgens Poetin gefaald bij het bestrijden van de recente bos- en veenbrandencrisis in Rusland. Daarbij vielen zeker 52 doden. Savinov wordt opgevolgd door zijn plaatsvervanger Viktor Masljakov. Nog altijd woeden in Rusland op tientallen plaatsen branden. Critici wijzen erop dat Poetin zelf in 2006 een wet door het parlement loodste die leidde tot het ontslag van tienduizenden boswachters, die dienden als een soort eerste waarschuwingslinie bij branden. (AP, Reuters)

‘Ontsnapping uit Tadzjiekse cel’

Doesjanbe. Volgens de Tadzjiekse autoriteiten zijn zondag 25 islamitische extremisten ontsnapt uit een gevangenis bij de hoofdstad Doesjanbe. Bij hun uitbraak zouden vijf bewakers zijn gedood. De 25 maakten volgens de autoriteiten deel uit van een groep van vijftig die vorige week werd veroordeeld tot lange celstraffen voor een vermeende couppoging. De autoriteiten zeggen dat de militanten banden hebben met de Talibaan en Al-Qaeda. Sommige waarnemers stellen dat die beschuldigingen worden verzonnen ter legitimatie van het repressieve bewind. (AFP)

Recordhoeveelheid ivoor onderschept

NAIROBI. De douane in Kenia heeft ongeveer twee ton ivoor onderschept op de luchthaven van de hoofdstad Nairobi. Speurhonden traceerden de illegale vracht, in dozen gelabeld als avocado’s met als bestemming Maleisië. De autoriteiten presenteerden de vangst gisteren in een wildpark in Nairobi aan de pers. Het gaat volgens de Keniaanse autoriteiten om de grootste vangst van ivoor in de afgelopen jaren. Twee verdachten zijn gearresteerd. Het ivoor, zeer gewild in Aziatische landen, is afkomstig van meer dan 150 olifanten en is vermoedelijk verzameld over een periode van twintig jaar. In de twaalf houten kratten die in beslag zijn genomen, lagen ook de hoorns van vijf neushoorns. (BBC, AFP)

SPD-leider doneert nier aan zijn vrouw

Door onze correspondent

Berlijn. Frank-Walter Steinmeier, oud-vicekanselier en een van de kopstukken van de sociaal-democratische SPD in Duitsland, trekt zich tijdelijk terug uit de politiek. Zijn vrouw lijdt aan een acute nierziekte. Steinmeier wil een nier bij hem laten weghalen zodat dit orgaan bij zijn vrouw kan worden geïmplanteerd. Hij liet gisteren weten zich op zeer korte termijn te laten opereren. Steinmeier (54) was vorig jaar bij de landelijke verkiezingen lijsttrekker van de SPD. Als zijn partij had gewonnen, was hij mogelijk bondskanselier geworden. Maar dat gebeurde niet. Hij is nu oppositieleider in het Duitse parlement. In de vorige regering van bondskanselier Angela Merkel was hij minister van Buitenlandse Zaken en vicekanselier. Zijn vrouw lijdt sinds enkele jaren aan een nierziekte, die de laatste maanden verergerd is. Steinmeier zegt in een persverklaring dat hij de wachtlijsten wil omzeilen die ook Duitsland voor nieren en andere organen kent. Daarom treedt hij zelf op als donor.