Greipel wint rit in Eneco Tour, Martin blijft leider

Wielrenner André Greipel heeft gisteren de zesde en voorlaatste etappe van de Eneco Tour gewonnen. De Duitser was in de rit van Bilzen naar Heers, met onderweg de beklimming van de Muur van Hoei, de snelste in de massasprint. Het was voor de renner van HTC-Columbia zijn achttiende seizoenszege.

De Belg Jurgen Roelandts (Omega Lotto) finishte als tweede, voor de Noor Edvald Boasson Hagen (Sky). Koen de Kort (Skil) was de beste Nederlander, op de zesde plaats.

Greipels ploeg- en landgenoot Tony Martin behield de leiderstrui. Hij verdedigt vandaag in de afsluitende tijdrit over 16,9 kilometer in Genk een voorsprong van 11 seconden op Koos Moerenhout. De Rabo-renner pakte een seconde door als derde te eindigen in een bonificatiesprint bergop, maar verloor er twee omdat Martin niet veel later op het vlakke de laatste tussensprint als tweede afsloot.

„Ik weet dat ik momenteel top ben, maar niet of het genoeg is om hem te kloppen in de tijdrit”, vertelde Moerenhout, die bezig is aan zijn laatste weken als beroepsrenner. „Ik wil er nog een keer alles uithalen. Ik krijg geen herkansing meer.”

Volgens Rabo-ploegleider Nico Verhoeven is Martin ook zonder tegenslag te kloppen door Moerenhout. „Ik schat de kansenverhouding op 60/40, in het voordeel van Martin. Dat is niet op basis van de resultaten, maar gerelateerd aan de manier waarop Koos hier rijdt. Hij is zo alert en conditioneel helemaal top. Martin zit daar volgens mij nog net onder.”

Moerenhout en Martin hoeven verder niemand te vrezen na hun aanval vrijdag in de rit over de Kwaremont. „Realistisch gezien is hij de betere tijdrijder”, weet Moerenhout. Maar de renner die begin oktober stopt, weet dat hij ook een goede tijdrit in de benen heeft. „Met een beetje overdrijven kun je zeggen dat ik dat vorig jaar ontdekt heb. Zoals dit jaar bleek dat ik aardig kan klimmen.” En dat allemaal in zijn nadagen: „Ik ga er nog één keer helemaal voor. Een herkansing krijg ik niet.” (ANP)