Gijzeldrama in Filippijnen live op televisie

Het was de laatste dag van hun vakantie voor ze zouden terugkeren naar Hongkong. Het werd een bloedbad.

Een groep Chinese toeristen was gisteren onderweg van Intramuros, de ommuurde Spaanse wijk van de Filippijnse hoofdstad Manila, naar het centrum van de stad, toen Roland Mendoza met een M16-geweer de bus binnenkwam.

Mendoza was twee jaar geleden samen met vier anderen ontslagen als politieman. Een hotelmanager uit Manila beschuldigde hen van afpersing. Ook zouden ze zich schuldig hebben gemaakt aan diefstal en mishandeling.

Mendoza gijzelde de bus Chinese toeristen om zijn baan terug te eisen, zegt de politie. Mendoza ontkent alle beschuldigingen en vindt dat hij onterecht ontslagen is. Kort na de gijzeling liet hij negen gijzelaars gaan. Er bleven er vijftien achter, die twaalf uur vastzaten in de bus.

Behalve de Chinese toeristen zaten er een Filippijnse chauffeur, reisleider en fotograaf in de bus. De politie probeerde met Mendoza te onderhandelen. De lokale ombudsman beloofde zijn ontslagzaak opnieuw te bekijken.

Twaalf uur na de gijzeling opende Mendoza echter plotseling het vuur op de gijzelaars. Commando’s bestormden daarop de bus. Acht gijzelaars kwamen om. Een sluipschutter schoot Mendoza neer.

De ontknoping van het gijzeldrama was live op de Filippijnse televisie te volgen. Hongkong heeft per direct een negatief reisadvies voor de Filippijnen ingesteld.