Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Bouw

Geveld door windkracht 11

De Anne Frankboom, een zieke kastanje, kwam drie maal voor in Het Achterhuis.

De eerste takken stonden gisteren al op Marktplaats.

De binnentuin achter het Anne Frankhuis, door de afgeknapte paardekastanje in een jungle veranderd. Foto Maurice Boyer Gisteren werd al 200 euro op afgewaaide takken van de Anne Frankboom geboden. Foto NRC Handelsblad, Maurice Boyer Amsterdam 23-08-2010 Anne Frankboom omgewaaid Foto NRC H'Blad Maurice Boyer
De binnentuin achter het Anne Frankhuis, door de afgeknapte paardekastanje in een jungle veranderd. Foto Maurice Boyer Gisteren werd al 200 euro op afgewaaide takken van de Anne Frankboom geboden. Foto NRC Handelsblad, Maurice Boyer Amsterdam 23-08-2010 Anne Frankboom omgewaaid Foto NRC H'Blad Maurice Boyer

De breuk van de geknakte kastanjeboom oogt als een opengesperde muil. Het gelige hout aan de binnenkant voelt zacht en verend aan, als peperkoek. De reusachtige takken op de grond hebben een kleine jungle geschapen in de achtertuinen van enkele grachtenpanden.

De Anne Frankboom is niet meer, vroeg in de middag geveld door de zomerstorm. De dertig ton zware kastanje brak ongeveer een meter boven de grond af. De boom is evenwijdig aan de huizenrij in de tuin gevallen, met medeneming van de speciale stalen driehoek eromheen. De schade lijkt gering. Een stenen muurtje is ingezakt, het schuurtje waar de boom op leunt heeft een beschadigd dak.

„Het is reuzejammer dat het niet is gelukt om de boom nog enkele jaren te behouden”, zegt professor Arnold Heertje, bestuurder van de Stichting Support Anne Frank Tree, die de boom de afgelopen jaren heeft beheerd en behouden. „ Voor miljoenen mensen is Anne Frank het symbool van de jodenvervolging. En de boom die zij heeft beschreven, heeft voor veel mensen betekenis gehad. Dat is wel gebleken uit de reacties toen de boom gekapt dreigde te worden.”

Het Amsterdamse stadsdeel Centrum besloot de witte paardekastanje in 2006 te laten kappen, nadat was gebleken dat tweevijfde van de boom door schimmel was aangetast. Verzet van de Bomenstichting en een aantal buurtbewoners kreeg grote internationale bijval, omdat de kastanje in Het Achterhuis drie keer wordt beschreven. „Onze kastanjeboom staat van onder tot boven in volle bloei, hij is vol met bladeren en veel mooier dan verleden jaar”, schreef Anne in 1944.

Nadat de rechter de kap tegenhield, kon een alternatief voor de boom worden uitgewerkt. Een stalen driehoekige constructie, die 50.000 euro kostte, ondersteunde de boom. De boom kon volgens deskundigen nog vijf tot tien jaar mee.

De betrokken adviseurs en constructeurs zijn vanmiddag meteen begonnen met het onderzoek naar de oorzaak. Bouwkundige Rob Hoogendijk, adviseur, wil nog geen commentaar geven. Een van de mannen van Van der Leij Bouwbedrijven zegt dat de boom „is bezweken door windkracht elf”, zegt een van hen.

Daar gelooft buurman Charles Kuijper niet veel van: „Het was windkracht elf op straat, niet hier in de binnentuin. Bij de enorme regenval van de afgelopen dagen heeft de boom veel water opgezogen. De boom is topzwaar geworden.”

Op Marktplaats werden gisteren al takken aangeboden. Ene Fred zette ‘Afgewaaide takken van de Anne Frank boom’ te koop met de mededeling: ‘De meeste zijn al weg! Laatste stukken gaan nu d’ruit.’ Er werd al 200 euro geboden. Eén bieder schreef: ‘Dit doe je toch niet.’