Engelsen op werk in voetbalshirt

In Engeland is het vandaag Draag-Je-Voetbalshirt-Op-Je-Werk-dag, een ietwat geforceerde poging om aan een FIFA-delegatie te laten zien dat bij de strijd om het WK voetbal in 2018 voetbal toch echt ‘thuis’ moet komen in het land waar het spel is uitgevonden. Een inspectieteam van zes man bezoekt vandaag de eerste van een serie stadions in Engeland, die de FIFA ervan moeten overtuigen dat Engeland een ‘onverslaanbare’ positie heeft, vergeleken met de andere kandidaten die het toernooi willen binnenhalen. Engeland ziet Rusland als de grootste bedreiging bij het waarmaken van deze droom.

De Engelse bondscoach Fabio Capello, die nog steeds moeite heeft met de Engelse taal, leidt het FIFA-team gedurende de komende drie dagen langs Manchester, Newcastle, Sunderland, Nottingham, Leeds en Middlesbrough om de delegatie te laten zien dat Engeland de vereiste infrastructuur al voorhanden heeft. Gisteren zagen de afgevaardigden Wembley, voorafgaand aan een welkomstreceptie in Downingstreet 10. Gastheer was niet premier David Cameron, maar vice-premier Nick Clegg. Hij neemt de honneurs waar nu Cameron met vakantie is in Cornwall. Dat leidde in Engeland tot enige kritiek, mede gezien het feit dat president Poetin vorige week nadrukkelijk wel terugkeerde van zijn vakantieadres om de delegatie te ontvangen.

Het pad van de Engelse kandidatuur verliep niet probleemloos. In oktober 2009 bestempelde FIFA-vicepresident Jack Warner de Engelse pogingen als lauw, onder meer omdat Engeland de koningin niet had ingezet. In dezelfde maand was er controverse over het feit dat de echtgenotes van alle FIFA-bestuurders van het biedingsteam een dure Mulberry handtas (winkelwaarde 230 pond) cadeau hadden gekregen. Warner pikte zijn exemplaar persoonlijk op en de Football Association verdedigde de gift door te zeggen dat die alleen maar „het beste Engelse handwerk” wilde demonstreren.

In mei veroorzaakte een klassieke ‘tabloid-sting’ het aftreden van de aanvoerder van het Engelse biedingsteam, Lord Triesman. Het getrouwde Hogerhuislid liet zich tegenover een jeugdige vriendin uit over omkoopsommen die Spanje en Rusland in de strijd zouden gooien teneinde het WK binnen te halen. De vriendin nam het gesprek op en verkocht de inhoud ervan. Sindsdien heeft het team zich hersteld en een nieuwe regering heeft zich enthousiast achter de WK-kandidatuur van Engeland opgesteld.

In de afgelopen weken deed het FIFA-inspectieteam de kandidaatlanden Nederland/België en Rusland aan. Spanje en Portugal, die samen het WK willen organiseren, krijgen volgende week bezoek van de FIFA-inspecteurs.

    • Hieke Jippes