Eerste buitenstaander aan het hoofd van SHV

De 46-jarige John Paul Broeders wordt de nieuwe topman van familiebedrijf SHV. Een ambitieuze ondernemer met een goed netwerk.

John Paul Broeders Raad van Bestuur Vopak CEO 2009 FOTO: Vopak VOPAK RvB. Fotografie: Peter Strelitski 06-28837927
John Paul Broeders Raad van Bestuur Vopak CEO 2009 FOTO: Vopak VOPAK RvB. Fotografie: Peter Strelitski 06-28837927 Peter Strelitski

Topman John Paul Broeders van Vopak kreeg, volgens Anton van Rossum president-commissaris van het tankopslagbedrijf, een tijdje geleden al „een niet af te wijzen aanbod” van SHV Holdings. Het bedrijf van de familie Fentener van Vlissingen had Broeders benaderd om de nieuwe topman te worden. Gisteren maakte Vopak bekend dat Broeders het havenbedrijf komend voorjaar verruilt voor SHV én dat hij wordt opgevolgd door Eelco Hoekstra, nu nog divisiepresident Azië bij het bedrijf.

John Paul Broeders wordt de eerste directievoorzitter bij SHV-holding die buiten het bedrijf carrière heeft gemaakt. Broeders volgt Patrick Kennedy op. Diens benoeming in 2006 zorgde al voor een trendbreuk bij SHV. De Ier, ruim dertig jaar actief binnen het concern, was de eerste buitenlander aan het hoofd van het grootste familiebedrijf van Nederland.

SHV ontstond in 1896 uit een fusie van een aantal kolenhandelsbedrijven, waarvan sommige al in de achttiende eeuw actief waren. Halverwege de twintigste eeuw, toen het belang van kolen als primaire energiebron afnam, besloot de Steenkolen Handels Vereeniging zich op andere activiteiten te richten. SHV Holdings is een conglomeraat van bedrijven waarin de familie Fentener van Vlissingen de activiteiten op het terrein van transport, energie, dienstverlening en financiering heeft ondergebracht. De aandelen van het familiebedrijf SHV zijn in privébezit. Vorig jaar realiseerde het bedrijf een omzet van 11,9 miljard euro en boekte een winst van 540 miljoen euro. Bij het concern werken 45.800 werknemers.

Voor het familiebedrijf is de nieuwe directievoorzitter geen onbekende. Hij is een studievriend van president-commissaris Annemiek Fentener van Vlissingen. Ze studeerden bedrijfskunde aan de Universiteit van Groningen en kenden elkaar ook van het Groninger studentencorps Vindicat. Aanvankelijk was het de bedoeling om Annemiek Fentener van Vlissingen bestuursvoorzitter zou worden. Maar in 2000 koos ze voor haar gezin met vier kinderen. In 2005 volgde zij haar oom Paul op als president-commissaris.

De 46-jarige John Paul Broeders (geboren in Chaam, net onder Breda) trad na zijn studie in 1990 in dienst bij Van Ommeren. Sindsdien heeft hij diverse functies bekleed waaronder een vierjarig verblijf in Japan. Van 2000 tot zijn benoeming als lid van de raad van bestuur in mei 2004 was hij president van Vopak Azië. Hij werd in 2006 benoemd tot bestuursvoorzitter. Het aanbod van SHV kwam op het juiste moment van de ambitieuze ondernemer.

Met de afsplitsing van chemisch distributeur Univar in 2002 richt Vopak zich uitsluitend op de exploitatie van terminals. Met 80 terminals in 31 landen is Vopak (een fusie tussen Van Ommeren en Pakhoed) het grootste tankopslagbedrijf ter wereld. De Vereniging van Effectenbezitters riep Broeders vorig jaar uit tot topman van 2009. Vopak verhoogde twee keer de winstverwachting terwijl andere bedrijven hun doelstellingen vanwege de economische crisis moesten verlagen. Vopak realiseerde een omzet van meer dan 1 miljard euro en een winst van 390 miljoen. Bij het bedrijf werken 5.300 mensen.

Broeders is lid van de Economic Development Board Rotterdam (EDBR) een groep ondernemers die het college van burgemeester en wethouders – gevraagd en ongevraagd – adviseert over de economische ontwikkeling van de stad.

Daarnaast is hij bestuurslid van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. John Paul Broeders is getrouwd en heeft twee kinderen. Hij hockeyt: keept bij veteranen A van HGC in Wassenaar en is coach van het team van zijn kinderen.

    • Cees Banning