Een dure overtreding

Kunstschaatser Jevgeni Pljoesjtsjenko (29) won drie olympische medailles: goud op de Spelen van 2006 in Turijn, zilver in Salt Lake City (2002) en Vancouver (2010). Ook voor de Spelen van 2014 in Sochi gold de Rus als titelkandidaat. Maar de kans is groot dat hij nooit in de Russische ijshal verschijnt.

De Internationale schaatsunie ISU liet gisteren weten dat Pljoesjtsjenko voor onbepaalde tijd geschorst is omdat hij zich met een blessure had afgemeld voor de wereldkampioenschappen in maart, maar wel meedeed aan demonstratiewedstrijden.

Begin deze maand kreeg Pljoesjtsjenko te horen dat hij in overtreding was, maar de eigenzinnige kunstschaatser verzuimde in beroep te gaan tegen het besluit, waarvoor een termijn van 21 dagen staat. Daarmee werd de beslissing van de ISU definitief.

Pljoesjtsjenko is nog steeds van plan om aan wedstrijden deel te nemen, zegt zijn zaakwaarnemer. Na een zomertour door Japan kwam hij onlangs in Rusland aan, waar hij de kwestie met zijn coach en vertegenwoordigers van de Russische bond wil bespreken.

Eerder kwam kunstschaatser Joannie Rochette (brons in Vancouver) in de problemen, omdat zij meedeed aan een demonstratietoernooi waarbij haar overleden moeder werd geëerd. Door de ‘extreme omstandigheden’ zag de ISU af van een sanctie. (Reuters)