CDA 'te stuurloos voor avontuur'

Het CDA heeft een dermate groot leiderschapsprobleem dat het nu niet een groot risico moet nemen om in een kabinet te stappen dat gedoogsteun krijgt van de PVV.

Dat zegt Arjan Kaaks, eerder dit jaar lid van de programcommissie van het CDA, vandaag in deze krant. „We zijn onze partijleider kwijtgeraakt, de fractievoorzitter, de partijvoorzitter, de niet benoemde kroonprins Eurlings en de belangrijke adviseur Jack de Vries. Gecombineerd met het enorme zetelverlies zou ik zeggen dat we juist nu dichtbij onze kernwaarden moeten blijven. Dat zijn gelijkwaardigheid en solidariteit, en vrijheid van godsdienst en vrijheid van onderwijs.”

Hij vreest dat moslims de partij zullen verlaten. „Straks zijn wij er zelf verantwoordelijk voor dat gematigde moslims ons verlaten en zich in eigen partijen organiseren. Het zou toch wel heel erg zijn als onze partij op die manier bijdraagt aan de polarisatie.”

Een ander lid van de programcommissie, Peter Arensman, spreekt zich juist voor de gedoogsamenwerking met de PVV uit. Hij verwacht dat met de VVD een stabiele regering te vormen is, stabieler dan met de PvdA.

De formatie is in het stadium van beslissingen gekomen. Informateur Ivo Opstelten spraak eerder de wens uit eind deze week de formatie te kunnen afronden. De partijen zelf vinden ook dat het tijdstip daarvoor is bereikt. Bronnen rond de formatie zeggen dat de PVV op sociaal-economische dossiers niet beweegt, en dat de onderhandelingen erg stroef verlopen. Anderen ontkennen dat er meer aan de hand is dan de gebruikelijke meningsverschillen.

CDA: pagina 3

    • Herman Staal