Broad bouwt museum in LA

De Amerikaanse filantroop Eli Broad opent een eigen museum voor moderne kunst in het centrum van Los Angeles. Dit maakte Broad gisteren bekend nadat het gemeentelijk bestuur had laten weten dat de plannen waren goedgekeurd.

Het museum zal de Broad Collection gaan heten en delen van Broads omvangrijke collectie moderne kunst tentoonstellen. Het ontwerp voor het gebouw is afkomstig van het in New York gevestigde architectenbureau Diller Scofidio + Renfro en moet een icoon voor het centrum van de stad worden. Het ontwerp werd gekozen uit een aantal andere voorstellen, waaronder een van de Office for Metropolitan Architecture, geleid door de Nederlandse architect Rem Koolhaas.

De bouw zal tussen de 80 en 100 miljoen dollar (tussen 63 en 79 miljoen euro) gaan kosten. Daar komt nog 7,7 miljoen dollar pacht bij en een bedrag van 200 miljoen dollar dat besteed zal worden aan tentoonstellingen en alle andere activiteiten die de komende jaren in het museum plaatsvinden.

Al deze kosten worden betaald door het echtpaar Broad zelf. De bouw zal in oktober beginnen en de opening van het museum staat gepland voor eind 2012. De locatie voor het museum dient nu nog als parkeerplaats voor de Walt Disney Concert Hall op Grand Avenue.

Broad en zijn vrouw bezitten ongeveer tweeduizend kunstwerken, waaronder schilderijen van Andy Warhol, Roy Lichtenstein en Jeff Koons. Het echtpaar Broad heeft zijn collectie in de afgelopen dertig jaar samengesteld en is al langer actief in de kunstwereld van Los Angeles. Zo financierde Eli Broad de bouw van een nieuwe vleugel van het Los Angeles County Museum of Art (LACMA) en doneerde hij twee jaar geleden 30 miljoen dollar aan het in acute geldnood verkerende Museum Of Contemporary Art (MOCA), waar Ann Goldstein, directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam, destijds conservator was.

Met drie belangrijke musea voor moderne en hedendaagse kunst vragen sommigen zich af of de komst van nog een museum wel een goed idee is. Het LACMA, het MOCA en het Hammer Museum strijden nu al om bezoekers en sponsoren, en de vraag is of er op de markt ruimte is voor een vierde museum.

Broad verklaarde zelf dat hij zijn eigen museum wilde omdat geen van de hierboven genoemde musea ruimte zou kunnen bieden aan zijn brede collectie.