Boomdeskundigen

Vertrouw nooit op de blauwe ogen van ‘de deskundigen’. Dat bewijst de plotselinge dood van de Anne Frankboom weer eens. Ik heb opgezocht wat die deskundigen drie jaar geleden over deze boom beweerden.

De Britse oudebomendeskundige Neville Fay: „Kappen is geen noodzaak. Als de wil aanwezig is, kan de boom behouden blijven. […] Deze boom kan ons allen overleven!”

Frits Gielissen van het bedrijf O.B.T.A. De Linde: de boom heeft voldoende houtkwaliteit en is voldoende vitaal om te kunnen worden gehandhaafd; de vervroegde kap is niet nodig en de boom kan zonder risico onderworpen worden aan een trekproef.

Deze trekproef, verricht door Boom-KCB, vindt plaats en „laat zien dat de boom zelfs een orkaankracht kan doorstaan zonder dat zij omvalt. Daarbij is dan niet eens meegenomen dat de boom binnen een bouwblok extra beschut wordt door de wind. Zo’n orkaankracht komt binnen de bebouwde kom eigenlijk nooit voor, dus is het realistischer om te rekenen met maximaal windkracht 10. Bij deze windkracht is de kastanje ruim twee keer zo sterk als de norm vereist. De stabiliteit van de Anne Frankboom is zo groot dat er geen enkele reden is om de boom vanwege omvalgevaar om te kappen.”

Ten slotte de conclusies van Rogier van Dijk, voorzitter van het boomdeskundigenoverleg inzake de Anne Frankboom en zelf bomenspecialist van Quercus Boomverzorging BV: 1. De boom levert op dit moment geen onaanvaardbaar risico op voor de omgeving. 2. De boom heeft een levensverwachting van 5 à 15 jaar bij realisatie van de voorgestelde randvoorwaarden t.a.v. ondersteuning, beheer en bescherming.

De Stichting Support Anne Frank Tree noemt daarop de consensus onder alle boomdeskundigen „een belangrijke stap voorwaarts: deze nieuwe analyse laat zien dat er nu geen aanleiding meer is om de boom te kappen”.

Wat zullen al die boomdeskundigen en Anne Frank Tree-supporters blij zijn dat er gistermiddag om half twee geen bewoner van het pand Keizersgracht 188 zijn krantje zat te lezen in de schaduw van deze nog voldoende vitale, ja zelfs orkaanbestendige boom.

Er was al die tijd maar één echte deskundige, en dat was de Anne Frankboom zelf. Alleen naar hém had geluisterd moet worden. Al zeg ik het zelf: aan mij heeft het niet gelegen. In deze rubriek van 16 november 2007 had ik een exclusief, zeer empathisch interview met de boom. Ik vroeg hem wat hij van al die reddingspogingen vond. „Niemand vraagt zich af of ik er nog wel zin in heb”, zei hij. „Kijk, als alles nou een beetje goed was gekomen na die ellende van de vorige eeuw, dan viel er nog wat voor te zeggen om door te gaan. Maar kijk om je heen en je ziet dat er in wezen geen barst is veranderd.”

Maar u heeft volgens de deskundigen nog drie flinke wortelaanzetten, hield ik hem voor. „Het zal wel”, zei hij, „maar hebben zij wel eens zo’n wortelaanzet gevoeld als hij 170 jaar oud is? Vergelijk het met een wortelkanaalbehandeling, onverdoofd, en dat de hele dag door.” Nee, hij had er geen zin meer in. „Ik word het middelpunt van zo’n heilloos Hollands euthanasiedebat. Als die tegenstanders van de kap hun zin krijgen, sta ik hier nog een paar jaar te versterven tot ik volledig verdroogd uit elkaar val. Waar heb ik dat aan verdiend?”

    • Frits Abrahams