Bloedbad in veilige zone Mogadishu

Ten minste 31 personen onder wie zes parlementsleden zijn vanochtend gedood bij een aanval op een hotel in de beveiligde regeringszone van de Somalische hoofdstad Mogadishu. De aanval is opgeëist door de radicaal-islamitische groepering Al-Shabaab.

De aanval komt minder dan een etmaal nadat Al-Shabaab een offensief had gelanceerd tegen de Afrikaanse vredesmissie in Mogadishu. Het vanochtend getroffen hotel Muna ligt in de speciale zone waar de Somalische regering bescherming zou moeten genieten van ruim zesduizend vredesmilitairen. Bij beschietingen tussen de extremisten en de vredesmilitairen zijn sinds gisteren al meer dan veertig burgers om het leven gekomen.

Ooggetuigen vertelden vanochtend hoe ten minste twee schutters gekleed in legeruniformen het onder Somalische parlementsleden populaire hotel Muna bestormden, een bewaker doodschoten en naar binnen drongen. In het hotel schoten zij om zich heen, alvorens zeker één van de aanvallers zichzelf opblies met een handgranaat. Een aanwezige beschreef de situatie als „een slachting”.

Volgens een door de regering uitgegeven verklaring zijn bij het bloedbad 31 mensen gedood, onder wie zes parlementsleden en vier „hoge regeringsfunctionarissen”.

De brutale aanval onderstreept de machteloosheid van de Somalische regering. De regering, de vijftiende sinds in Somalië begin jaren negentig het centrale gezag ineenstortte, controleert niet meer dan een aantal vierkante kilometers grondgebied in Mogadishu met daarop het presidentieel paleis, de luchthaven en de zeehaven. De regering is volkomen afhankelijk van de ruim zesduizend vredessoldaten, maar verscheidene aanslagen waaronder die van vandaag hebben aangetoond dat ook de ‘beveiligde’ zone kwetsbaar is voor de radicaal-islamitische opstandelingen.

De extremisten van Al-Shabaab kondigden gisteren een „zware oorlog” aan tegen de vredesmissie, de African Union Mission in Somalia (AMISOM). Al-Shabaab reageerde daarmee op de komst naar Mogadishu van honderden extra vredessoldaten sinds afgelopen vrijdag. De extra militairen komen uit Oeganda, dat al de belangrijkste troepenleverancier van AMISOM was. President Yoweri Museveni besloot meer soldaten naar Mogadishu te sturen nadat vorige maand 76 mensen om het leven waren gekomen bij terreuraanslagen in de Oegandese hoofdstad Kampala. Die aanslagen zijn opgeëist door Al-Shabaab. (Reuters, AP, AFP, BBC)