Antistress-linzen

Slapeloze nachten? Eet meer yoghurt. Gestrest? Van linzen word je kalm. En nog een handige tip: als je aan het eind van de maaltijd een bosje verse kruiden eet, kun je er op vertrouwen dat je man niet vreemd zal gaan.

In de Perzische keuken is eten meer dan alleen maar lekker of voedzaam: veel ingrediënten en gerechten hebben een symbolische betekenis. Zo is er een ‘beloftesoep’, die gemaakt wordt als er iemand ziek is of vertrekt op een verre reis. Om de soep te laten werken moeten alle ingrediënten (en dat zijn er nogal wat, zo’n twaalf verschillende bonen, groenten en granen) gedoneerd worden door buurtbewoners, die ook allemaal komen helpen bij het maken van de soep. Knapt de zieke op, of komt de reiziger veilig thuis, dan moet de soep jaarlijks opnieuw gemaakt en uitgedeeld worden. Zouden in het Iran van vandaag nog steeds alle buurvrouwen bij elkaar komen om in een pot soep te roeren als hun kinderen op vakantie gaan?

Eén van mijn favoriete Perzische gerechten, Shula Kalambar, staat in Claudia Rodens De keuken van het Midden-Oosten. Het is een doodsimpel gerechtje van linzen met spinazie en wat specerijen. Net als de beloftesoep heeft het magische, genezende krachten. Als het geld voor de ingrediënten bij elkaar gebedeld wordt tenminste. Maar gelukkig voor ons knap je er ook van op als je je spinazie en linzen gewoon in de winkel koopt. Het is troostrijk, goedkoop en voedzaam, en smaakt lekker bij álles. In de loop der jaren raakte ik soms in de verleiding om het op te leuken met extra smaakmakers – chilipeper, gebakken champignons, en ik heb er zelfs wel eens (heiligschennis!) spekjes doorgegooid. Maar ik kom toch altijd terug bij de oerversie, die ik minimaal heb aangepast: iets minder linzen, en flink meer boter.

Als ik boter bij spinazie doe denk ik altijd even aan de Britse kookboekenschrijfster Jane Grigson, die veertig jaar geleden een recept publiceerde waarin 500 gram spinazie op smaak wordt gebracht met 300 gram boter. Hoezo cholesterol en dichtslibbende aderen? Magische kracht heb je dan niet meer nodig, na het eten van die spinazie val je waarschijnlijk gewoon om. Ook een remedie tegen stress, misschien. Maar dan toch maar liever deze versie.

200 gram bruine linzen

500 gram spinazie

½ theelepel gemalen korianderzaad

½ theelepel gemalen komijnzaad

1 teen knoflook, fijngewreven

50 gram boter

Kook de linzen in ruim water tot ze gaar zijn, ongeveer 20 minuten. Giet ze af.

Was de spinazie, snij fijn en laat met aanhangend water in een grote pan op heel laag vuur slinken. Roer de linzen, koriander, komijn, en knoflook erdoor.

Laat de boter erin smelten en breng op smaak met zout en peper.

Janneke is met vakantie. Klary Koopmans, culinair journalist, vervangt haar. Zie ook: www.klarykoopmans.blogspot.com.

    • Klary Koopmans