Wereldrecord Keniaan Rudisha (21) op 800 m

De Keniaanse atleet David Rudisha heeft gisteren in Berlijn het wereldrecord op de 800 meter verbeterd. De 21-jarige voormalig wereldkampioen bij de junioren kwam tot een tijd van 1.41,09 en dook daarmee 0,02 seconde onder de oude toptijd van de Deen Wilson Kipketer. Dat wereldrecord stond al dertien jaar in de boeken.

Boaz Lalang (1.44,34) en Abraham Kiplagat (1.44,49) completeerden het Keniaanse succes bij de internationale atletiekwedstrijden in Berlijn.

„Dit was mijn eerste echte poging het wereldrecord te verbeteren”, zei Rudisha na afloop van de wedstrijden die door bijna 50.000 toeschouwers werden gevolgd. „Nu ik deze tijd heb gelopen kan ik zeggen dat ik nog kan verbeteren. Ik kan sneller. Mijn volgende doelen zijn wereldtitels en olympische titels winnen.”

Rudisha werd vorig jaar tijdens de WK atletiek in hetzelfde stadion in Berlijn verrassend uitgeschakeld in de halve finale. „Dit was de beste manier om het goed te maken”, zei hij. „Ik was vorig jaar erg teleurgesteld, maar het was toen zo koud.”

De Keniaanse atleet is de zoon van Daniël Rudisha, een hardloper die tijdens de Olympische Spelen van 1968, in Mexico, zilver wonvoor Kenia op de 4x400 meter estafette.

Bij de vrouwen ging de overwinning op de 800 meter in Berlijn naar Caster Semenya, de omstreden wereldkampioene uit Zuid-Afrika.

De negentienjarige atlete won vorig jaar in dezelfde stad de wereldtitel, maar werd vervolgens onderwerp van allerlei speculaties over haar geslacht. Ze moest zelfs een seksetest ondergaan, voordat ze van de mondiale atletiekbond (IAAF) toestemming kreeg om weer aan wedstrijden deel te nemen.

Het optreden in Berlijn was haar derde sinds haar rentree. Semenya kwam tot een tijd van 1.59,90 en bleef daarmee de Keniaanse Cherono Koech voor.

„Mijn doel was de 800 meter te rennen binnen twee minuten en ik ben blij dat dit gelukt is”, zei Semenya na afloop van haar race. „Toen ik zeker was van de overwinning, kwamen er herinneringen uit 2009 naar boven. Maar dan denk ik niet aan de zaken die zijn gebeurd nadat ik wereldkampioene was geworden. Dat heb ik voor mezelf afgesloten.”(Reuters, AP, ANP)