Waarom regeert de PVV niet mee?

De goede vraag aan de juiste mensen stellen is nog niet zo makkelijk. Neem nu het door de PVV gedoogde minderheidskabinet VVD-CDA. Commentatoren van alle gezindten, kritische en loyale partijleden, de man in de straat en op internet: allen discussiëren over de vraag of zo’n kabinet wenselijk is. Voor de oppositie is het klip en klaar: de PVV is helemaal geen ‘democratische’ partij en als min of meer ‘fatsoenlijke’ partijen zich in gijzeling laten nemen door ‘bruinhemden’, komt de rechtsstaat in gevaar. Rutte, Wilders en Verhagen zwijgen in alle talen. Zij hebben de ‘ferme wil’ samen een mooi regeerakkoord te maken. En een gedoogakkoord. Maar waarom eigenlijk? Waarom een minderheidskabinet terwijl hun drie partijen een meerderheid in de Tweede Kamer hebben? Waarom regeert de PVV niet gewoon mee? En laten we die vraag nu eens niet aan de zelfbenoemde analisten stellen. Zij hebben de antwoorden namelijk allang gegeven: Wilders zou alleen malloten kunnen rekruteren voor ministersposten, Beatrix zou niet met Wilders op het bordes willen staan, Obama zou overwegen Nederland binnen te vallen, enzovoort. Mijn verzoek is dan ook simpel: kan iemand – een journalist? bestaan ze nog?! – die vraag stellen aan Rutte, Verhagen en Wilders? En nog eens. En dan nog eens.

Gerben van Santen, Rotterdam

    • Gerben van Santen