Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. In het noorden van Pakistan zakt het water langzaam, maar worden gemeenschappen die afgesloten zijn geweest van de buitenwereld nu door ziekten geteisterd. In deze reportage gaan Artsen zonder Grenzen op bezoek in een dorp waarvan de inwoners hun tentenkamp op een kerkhof hebben opgeslagen, de enige droge plek. En daar slaan ziekten en wanhoop toe.Ned.1, 18.15-18.40u.

Netwerk. In de serie bijzondere reportages die Netwerk de afgelopen veertien jaar heeft uitgezonden vandaag die over Eric Verberne. Hij woog in 2008 driehonderd kilo en wilde terug naar honderd. Afgelopen juni onderging Eric voor de vierde keer een operatie. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova/DenHaag vandaag. Met oud-ministers Joris Voorhoeve (VVD) en Ben Bot (CDA) wordt gesproken over de mogelijke gevolgen voor ontwikkelingssamenwerking en buitenlands beleid van het beoogde nieuwe kabinet. Ned.2, 22.15-22.40u.

informatief

WISO. Sociaal-economisch magazine. Vandaag over de trucs die internetcriminelen gebruiken om surfers informatie te ontfutselen en een discussie over Google Street View, waarop huizen staan afgebeeld. In Duitsland is discussie ontstaan over de vraag of het programma niet een te grote inbreuk op de privésfeer betekent. Ingegaan wordt op het feit dat er vele andere diensten bestaan die nog veel verder gaan.ZDF, 19.25-20.15.

documentaire

Strände der Sixties. Eerste aflevering van zesdelige serie over legendarische stranden in de jaren zestig. Vanavond: hoe Saint Tropez van de ene op de andere dag veranderde van slaperig vissersdorp in het centrum van de Franse glamour. Oorzaak: Brigitte Bardot kocht er een huis. Het dorp werd vervolgens een liberale oase in het conservatieve Frankrijk van De Gaulle. Op de stranden bij het dorp deden vrouwen voor het eerst in Europa het bovenstuk van hun bikini uit en feesten eindigden pas als de zon weer aan de hemel stond. Arte, 19.30-20.15u.

Terzake: Diamond Business. Franse documentaire over de als dubieus bekend staande diamantindustrie en -handel. Er wordt gekeken in een mijn in Botswana, bij de voormalige diamantmonopolist De Beers in Londen en bij diamantslijpers en handelaren in Antwerpen, India en Rusland. Canvas, 20.00-20.45u.

Legenden: Johnny Cash. In deze serie over beroemdheden vanavond de na een carrière van een halve eeuw in 2003 overleden countryzanger Johnny Cash. Als geen ander kon hij zijn zangteksten een geloofwaardige, vaak onheilspellende lading meegeven. In de (hier met maar liefst tot de helft ingekorte) film Johnny Cash’s America van Morgan Neville en Robert Gordon wordt onder andere gepraat met Johnnny’s kinderen en muzikanten als Kris Kristofferson, Bob Dylan en Loretta Lynn en met producer Rick Rubin, die de carrière van Cash op het laatst van diens leven nog eens een flinke zet gaf. ARD, 21.00-21.45u.

Underworld: Tijuana. Het verhaal van het Tijuana-kartel, een meedogenloze Mexicaanse bende die in de jaren 80 grote hoeveelheden cocaïne naar Amerika smokkelde. NGC, 21.00-22.00u.

Le tour du monde des arts martiaux. Eerste van zes afleveringen over vechtsporten. In dit deel Le kung-fu et les tigres du silat, de vechtsport die door Chinezen eerder wu-shu dan kung-fu wordt genoemd. De tweede sport die wordt bekeken is het traditionele Indonesische pencak silat, (‘bliksemsnelle strijd’) dat net als karate zonder wapens wordt beoefend. Het genre kent ongeveer vierhonderd technieken. Met Nederlandse ondertitels. TV5, 22.00-23.00u.

The Mafia: Going Global. Hoe de Siciliaanse maffia in de jaren 60 nog rijker werd dankzij de heroïnesmokkel naar Amerika. De contrabande kwam, verborgen in Italiaanse voedingswaren, via de haven van New York het land in en werd daar via Italiaanse restaurants (de ‘pizza connection’) gedistribueerd. Aan het hoofd van de bende stond Carmine Galante, die in ongenade viel bij de andere maffiafamilies omdat hij ze niet in de winsten liet delen.NGC, 22.00-23.00u.

Niki de Saint Phalle und Jean Tinguely. Filmmakers Louise Faure en Anne Julien kregen toegang tot het privéarchief van het beeldhouwersechtpaar. De Saint Phalle en Tinguely ontmoetten elkaar toen ze 25 en 30 jaar oud waren en trokken als nomaden over de wereld terwijl ze overal beelden maakten. Ze maakten zowel individueel als gezamenlijk werk. Tot hun bekendste gemeenschappelijke werken behoren La Fontaine de Strawinsky dat voor het Centre Pompidou staat en de Giardino dei Tarocchi in het Toscaanse Garavicchio. Arte, 23.05-0.00u.

radio

Componist van de week: Arvo Pärt. Het Estlands Philharmonisch Koor en Nationaal Symfonieorkest o.l.v. Tonu Kaljuste in een uitvoering van Cecilia, Vergine Romana. Daarna Vladimir Spivakov (viool), Vlacheslav Marinyuk (cello) en Sergei Bezrodnyi (piano) in Mozart-Adagio.Radio 4, 19.30-20.00u.

De Avonden. Na 21.15u vertelt de nu 73-jarige fotograaf Cor Jaring een kleine geschiedenis van Amsterdam aan de hand van een aantal van zijn foto’s van de eilanden, de havens, de Wallen, de Dam, het Spui en het Hilton.Radio 6, 19.02-22.00u.