Voetbalclub in flits gekocht en weer verkocht

Mareb Jordania (links) op de tribune van Vitesse in gesprek met de Nederlandse coach Johan Boskamp. Uiterst rechts staat mogelijk nieuwe aanwinst Slobodan Rajkovic. Foto Bas Czerwinski 21-08-2010, Arnhem. Vitesse - FC Twente. De nieuwe eigenaar van Vitesse, Merab Jordania, links. Foto Bas Czerwinski

Vitesse 0 FC Twente 3

Ruststand 0-0. 58. Janko 0-1, 66. De Jong 0-2, 90. De Jong 0-3. Scheidsrechter: Van Hulten. Toeschouwers: 12.422

Als Mareb Jordania in een zwarte Mercedes met Duits kenteken het plein voor het Gelredome komt op rijden, sprinten cameraploegen en tientallen fotografen in de richting van de Georgiër. Achter het stuur zit chauffeur en rechterhand Erwin, binnen de club bekend als ‘de man zonder achternaam’. Jordania, die sinds vorige week eigenaar van de Arnhemse club is, spreekt op fluistertoon tegen de journalisten.

Als hem bij aankomst in het Gelredome wordt gevraagd of hij de komst van de voetballers Nemanja Matic en Slobodan Rajkovic kan bevestigen, knikt Mareb Jordania. „Deze spelers zijn er al”, zegt de nieuwe eigenaar van Vitesse.

Het Gelredome is met 12.422 toeschouwers maar voor de helft gevuld voor het duel met landskampioen FC Twente. Op de hoofdtribune zit onder anderen Piet Velthuizen. Aan iedereen die het horen wil vertelt de Vitesse-doelman over zijn aanstaande vertrek naar het Spaanse Hercules Alicante.

De eerste helft is al gespeeld als voormalig eigenaar Maasbert Schouten het Gelredome binnenkomt. Zijn stoel naast die van Jordania is vergeven. Schouten heeft zijn vakantie op Mallorca onderbroken om bij Vitesse-FC Twente aanwezig te kunnen zijn. „Ik moest nog iets met Jordania bespreken”, stelt Schouten na de 3-0 nederlaag in de catacomben. Schouten zegt dat de KNVB de deal met Jordania „juridisch heeft getoetst”. „Er moeten alleen nog wat zaken worden aangeleverd enworden besproken. Formeel hebben we ook geen goedkeuring van de KNVB nodig.”

Schouten heeft geen spijt van de wijze waarop hij met Jordania de deal bekend heeft gemaakt. „De fans zijn enthousiast. Anderen vonden dat het wat minder had gekund. Begrijp me goed; meneer Jordania wil binnen drie jaar kampioen worden met Vitesse. Dat heb ik niet bedacht.”

Schouten zegt nog niet te weten of hij aanblijft als voorzitter van de club. Jordania heeft hem in elk geval gevraagd als adviseur betrokken te blijven. Schouten heeft wel – los van het shirtsponsorschap van zijn bedrijf Afab – zijn persoonlijke financiële banden met de club verbroken. Dat ging met twee pennenstreken.

Toen Schouten vorige week de verkoop van Vitesse aan Jordania bekendmaakte, zei hij zelf „eigenaar” van de club te zijn, maar dat hij dat geheim had moeten houden. Dat was formeel juist, maar officieel volslagen onbekend. Bij de kamer van koophandel is sinds 31 december 2008 geen enig aandeelhouder geregistreerd. Daarvoor was het de stichting Betaald Voetbal ‘Vitesse-Arnhem’. In de recente jaarrekeningen van de club wordt evenmin melding gemaakt van Schouten als aandeelhouder.

Na enig aandringen bevestigde de jonge ondernemer zaterdag dat hij sinds eind vorig jaar minderheidsaandeelhouder was geworden met een belang van 20 procent. Bij die gelegenheid werd hij gepromoveerd van lid van de raad van commissarissen tot voorzitter.

In een interview met De Gelderlander zei hij toen niet de ambitie te hebben zelf (mede-)eigenaar van de club te worden. Hij jokte. Los van de aangekochte 20 procent had hij ook een optie gekregen op de resterende 80 procent van de stichting. Dat recht zat vast aan een converteerbare lening van een onbekend maar „substantieel bedrag”. Schouten beschouwde het als zijn belangrijkste doelstelling nieuwe investeerders voor Vitesse te vinden – de club kampt sinds het seizoen 2008/2009 met een schuldenlast van ruim 9 miljoen euro. Die missie is vorige week geslaagd.

Om de overname aan Jordania mogelijk te maken werd een juridisch kunststukje uitgehaald. Bij één tekensessie bij dezelfde notaris verzilverde Schouten eerst zijn optie op de 80 procent waardoor hij volledig eigenaar werd. Vervolgens verkocht hij in een tweede akte de volle 100 procent door aan Jordania.

Het doorschuiven van de club in zo’n korte tijd lijkt op omstreden doorschuiftransacties in de vastgoedwereld, de zogenoemde ‘abc-constructie’. Maar als er geen irreële waardevermeerdering plaatsvindt is zo’n flitsdeal op zichzelf niet vreemd. Of Schouten bij het snelle doorverkopen van Vitesse winst maakte, en hoeveel, is onbekend. In het Gelredome circuleert alleen de koopsom die Jordania betaald zou hebben: 4 miljoen euro. Dat bedrag wordt door Schouten ontkend.

Bestuurslid Jan Snellenburg van de stichting zegt evenmin alle details te kennen. Hij weet wel dat de lening die Schouten vorig jaar aan de club verstrekte „groot genoeg” was om de 80 procent van de aandelen te rechtvaardigen. Daarbij zegt Snellenburg: „Mocht Maasbert winst op de transactie maken dan komt hem dat wel toe. Hij heeft een behoorlijk groot risico gelopen door zoveel geld en tijd in de club te steken.”

Behalve het bedrag dat Jordania aan Schouten heeft betaald zijn er tussen hem en de stichting Vitesse afspraken gemaakt over de verdeling van een pot met geld die lonkt uit een al jaren durend conflict tussen de Vrienden van Vitesse en de provincie Gelderland. Eind juni bepaalde de Hoge Raad dat de provincie schade dient te vergoeden aan het tiental dat de club in 2001 van de ondergang redde. Daarbij is de provincie de toezegging niet nagekomen om de huur voor het stadion met 75 procent te verlagen. De Vrienden hebben vorige week de hoogte van hun schadeclaim bepaald op ruim 30 miljoen euro. Ongeveer een derde deel daarvan komt de club ten goede. Jordania heeft toegezegd uit de te ontvangen schadevergoeding 4 miljoen euro aan de Vrienden uit te keren als afkoop voor het nog lopende spelersfonds.

    • Philip de Witt Wijnen
    • Koen Greven