Vluggertjes gaan Nakamura goed af

De Amerikaan Hikaru Nakamura mag zich de beste ‘Opkomende Ster’ van een schaaktoernooi in Amsterdam noemen.

Er waren gisteren aan het begin van de laatste ronde van de schaakwedstrijd tussen de teams van de Ervaring en de Opkomende Sterren al een paar dingen beslist. De jonge sterren zouden de teamwedstrijd winnen. Ze stonden vier punten voor en het was vrijwel onmogelijk om dat nog in te halen. Ook was het vrijwel zeker dat Boris Gelfand, de kopman van de ervaren krachten, de beste score van iedereen zou halen.

Er was ook iets dat nog niet beslist was: wie de hoogste score van de jonge sterren zou halen. Een belangrijke zaak, want de beste jonge ster krijgt een uitnodiging voor het Ambertoernooi van volgend jaar, een wedstrijd van rapidpartijen en blindpartijen die vroeger in Monaco en de laatste jaren in Nice wordt gehouden. Het is voor de spelers een bijzonder attractief toernooi. Het prijzengeld is er uitstekend, de startgelden nog beter en tijdens hun verblijf is de verzorging op koninklijk niveau.

Anish Giri had zich zaterdag al van die uitnodiging kunnen verzekeren door van Loek van Wely te winnen. Een paar keer kon hij die partij simpel beslissen, maar hij liet Van Wely met remise ontglippen. Misschien waren het zenuwen op de drempel van het succes.

Hij ging de laatste ronde in met een half punt voorsprong op de Amerikaan Hikaru Nakamura. Die had zich op de belangrijke laatste partij op een wat ongewone manier voorbereid. Hij ging zaterdag met een paar vrienden naar het Amsterdamse schaakcafé de Laurierboom en speelde daar tot laat in de avond frivole schaakvormen zoals doorgeefschaak. Zo bleef de geest fris.

Nakamura moest gisteren tegen Gelfand en het was niet waarschijnlijk dat hij die met zwart zou kunnen verslaan. Het betekende dat Giri waarschijnlijk genoeg zou hebben aan remise.

Hij moest met zwart tegen de Deen Peter Heine Nielsen, die nog weinig had laten zien. Bovendien waren zowel Nielsen als Giri helpers van Anand geweest bij de laatste match om het wereldkampioenschap. Zou dat geen band scheppen die kon leiden tot een vriendenremise?

Nee, Nielsen deed zijn plicht en speelde voorzichtig op winst. Giri stond een beetje onder druk, maar op de 22ste zet was er een afwikkeling mogelijk die binnen een paar zetten tot remise zou leiden. Giri zag het, maar hij speelde de goede zetten in de verkeerde volgorde, waarna hij opeens verloren stond. Twee keer achter elkaar had hij dus geheel onnodig een half punt weggegeven.

Kort nadat Giri had opgegeven werd het tussen Gelfand en Nakamura remise. Giri en Nakamura stonden gelijk en om uit te maken wie de uitnodiging voor het Ambertoernooi kreeg, moesten er twee vluggertjes gespeeld worden met een bedenktijd van drie minuten voor de hele partij, plus twee seconden extra per zet.

Nakamura heeft een geweldige reputatie als ‘vluggeraar’. Eigenlijk is drie minuten te veel voor hem, hij excelleert in ‘bullet schaak’, met maar één minuut voor de hele partij.

Voor de vluggertjes konden beginnen moest er gewacht worden tot Peter Svidler een eindeloze partij tegen David Howell had gewonnen, waarmee de eindstand tussen Jong en Oud 26-24 werd. Daarna verliepen de vluggertjes zoals door de Nederlandse fans van Giri werd gevreesd. Nakamura was oppermachtig en won twee keer.

Peter Heine Nielsen - Anish Giri, Oud tegen jong, laatste ronde

1. d4 Pf6 2. c4 e6 3. Pf3 d5 4. g3 Le7 5. Lg2 0-0 6. 0-0 dxc4 7. Dc2 a6 8. a4 Ld7 9. Dxc4 Lc6 10. Lg5 h6 11. Lxf6 Lxf6 12. Pc3 Lxf3 13. Lxf3 c6 14. Db3 Ta7 15. Pe4 Lxd4 16. Tfd1 Db6 17. Dd3 c5 18. e3 Le5 19. Tac1 Pc6 20. Pxc5 Td8 21. Pd7 Dxb2 22. Dc4

Hier kon zwart afwikkelen naar remise met 22...Txd7 23. Txd7 b5 24. axb5 axb5 25. Dxc6 Txd7, waarna wit niet beter heeft dan 26. Dc8+ Kh7 27. Dxd7 Dxc1+ 28. Kg2 Dc7 29. Dxb5 met een dode remisestelling. 22...b5 Het zelfde idee, maar met een verkeerde volgorde van zetten. 23. axb5 axb5 24. Dxc6 Taxd7 25. Dxd7 De pijnlijke weerlegging. 25...Txd7 26. Tc8+ Kh7 27. Txd7 Nu staat wit gewonnen. Het duurde nog lang, maar zwart was kansloos.

    • Hans Ree