Van Gogh even uit een lijst snijden

Ook de zeven bewakingscamera’s die het wél deden in het Mahmoud Khalil Museum in Caïro zagen niet dat dieven er zaterdag op klaarlichte dag vandoor gingen met een bloemstilleven van Van Gogh. De Egyptische minister van Cultuur Farouk Hosni meldde later die dag dat twee Italianen op het vliegveld met het doek waren opgepakt, maar dat bericht werd later ingetrokken.

Het doek – dat bekend staat onder titels waaronder Vaas met bloemen en Klaprozen – is ongeveer 30 bij 30 centimeter groot en werd door Vincent van Gogh in 1886 geschilderd naar een voorbeeld van de Franse schilder Adolphe Monticelli. Volgens minister Hosni is het 50 miljoen dollar waard.

Louis van Tilborgh van het Van Gogh Museum in Amsterdam bevestigt dat het werk voorkomt in de belangrijkste oeuvrecatalogi. „Het behoort tot een groep van ongeveer 35 bloemstillevens uit zijn beginperiode in de zomer van 1886 in Parijs.”

Over de waarde doet het museum geen uitspraak. Een vergelijkbaar schilderij met vaas met gladiolen bracht vier jaar geleden bij Christie’s in Londen 2 miljoen pond op. In New York bracht een ander schilderij uit dat jaar in 1999 In New York bij Sotheby’s 1,6 miljoen dollar op. Van de 43 camera’s in het museum functioneerden er maar zeven, verklaarde procureur-generaal Abdel-Meguid Mahmoud in Caïro aan persbureau Bloomberg. Ook het aan het schilderij bevestigde alarm ging niet af toen de dieven op een stoel klommen en het uit de lijst sneden. De zeven bewakers merkten niets. Die dag waren er in negen bezoekers in het museum.

Het Mahmoud Khalil Museum is gevestigd in de villa die de gelijknamige verzamelaar in 1920 liet bouwen. Zijn collectie bestaat uit zo’n 300 schilderijen, onder meer van Monet, Gauguin en Renoir. Volgens persbureau AP is dezelfde Van Gogh in 1978 ook al eens gestolen en twee jaar later in Koeweit teruggevonden.