Tien kilometer dranghek voor stoet van bolides

De Bavaria City Race beleefde gisteren zijn vijfde editie. De spectaculaire stadsparade van racewagens in Rotterdam is in korte tijd uitgegroeid tot een enorme publiekstrekker.

De stadsdienst van Rotterdam kan de komende dagen aan de slag om stukken van het wegdek tussen het Hofplein en de Willemsbrug opnieuw aan te leggen. Door de warmte die ontstaat bij de vele burn-outs en donuts – een manoeuvre waarbij auto’s met gierende banden in een cirkel om de eigen as draaien – is het asfalt op sommige plaatsen helemaal gesmolten. Wat rest is een rokende smurrie en de penetrante geur van verbrand rubber. De duizenden toeschouwers bij de Bavaria City Race malen er niet om en genieten met volle teugen van het spektakel dat de topcoureurs hun voorschotelen.

De demonstratie van racewagens en -coureurs is al aan zijn vijfde editie toe. De stadsrace ontstond in 2005 en aanvankelijk was het de bedoeling dat het evenement, dat toen nog ‘Monaco aan de Maas’ heette, één keer georganiseerd zou worden. „Het pakte helemaal anders uit”, zegt organisator Herman Vaanholt voor aanvang van de stadsrace. „Daar ben ik best trots op. Afgelopen maand is het evenement voor de eerste keer in Moskou gehouden en de editie van 2011 staat al in de steigers, dus we zitten niet stil.”

Geflankeerd door acht fel opgemaakte pitspoezen in latexpakjes vertelt een zichtbaar zenuwachtige Vaanholt dat hij pas zal genieten als de laatste coureur veilig de paddock binnen is gereden. Ter illustratie van de omvang van zijn raceparade, somt hij een lijstje cijfers op. „Voor vandaag zijn er alleen al voor de medewerkers zo’n 5.000 maaltijden en 50.000 koppen koffie voorzien. We hadden al een duizendtal vrijwilligers voor de opbouw en daar komen er vandaag nog eens duizend bij.”

Maar de moeilijkste klus is volgens Vaanholt het verkeersvrij maken van het parcours in de binnenstad, van de Willemsbrug, via de Blaak en de Coolsingel naar het Hofplein. „Een heel eind. We hebben zo’n tien kilometer dranghekken nodig.”

Op de affiche van de demonstratierace staan ook ditmaal veel binnen- en buitenlandse topcoureurs uit verschillende auto- en motorsportdisciplines. Zoals de Rus Vladimir Tsjagin, een vrachtwagenracer met een recordaantal Dakar- overwinningen.

Ook present is zijn Nederlandse concurrent Gerard de Rooy, evenals Yelmer Buurman, een beloftevol coureur uit de Superleague Formula. Voor de eerste keer zijn in Rotterdam ook motoren te bewonderen. Grote naam is Superbike-coureur Ruben Xaus, die blij is dat hij zich eens kan uitleven in een stad zonder dat de politie hem daarvoor kan aanhouden. Verder zijn er nog demonstraties van stockcars, Indycars, Formule 2-auto’s en een delegatie drifters, die voor veel rook en verbrand rubber zorgen. Ook voormalig Formule 1-coureurs Christijan Albers en Robert Doornbos zorgen voor het nodige spektakel. Opmerkelijke gast op de achterbank in Albers’ Formule 1-bolide: demissionair premier Jan Peter Balkenende, zelf verklaard liefhebber van snelle wagens.

Maar top of the bill is dit jaar zonder meer Vitaly Petrov. De Russische coureur van het F1-team van Renault werd pas in laatste instantie aan het deelnemersveld toegevoegd nadat zijn Nederlandse ploeggenoot Ho-Pin Tung gebleseerd moest afzeggen. Het ziet er een hele tijd naar uit dat Petrov niet in actie zal komen door de regen, maar uiteindelijk kan hij op slicks – profielloze banden die normaal gebruikt worden bij droog weer – toch een paar rondjes rijden voor het uitzinnige publiek. Het applaus dat Petrov met zijn trucs oogst, is zo mogelijk nog oorverdovender dan het lawaai van zijn wagen.

Petrov is de eerste Rus die het tot Formule 1-coureur schopte en dat leverde hem in Rusland een grote schare fans op. Een van hen is Sergej, die twee weken op bezoek is bij familie in Keulen. „Afgezien van de regen is dit een perfecte dag voor mij”, zegt hij. „Ik heb de Bavaria City Race in Moskou gemist, dit maakt veel goed.”

Sergej besliste pas op het laatste moment af te reizen naar Rotterdam om zijn held te zien racen en is blij verrast dat hij niet hoeft te betalen om bij het parcours te komen. „Ik ben niet rijk en ik had al een kaartje gekocht voor Francorchamps volgende week, dus dit komt me goed uit. Alleen jammer dat ik niet in de paddock kan komen, ik had graag de auto’s van dichterbij gezien.” Als in de verte het gebulder van een aanstormende auto klinkt, doet Sergej zijn oordopjes weer in en wurmt hij zich door de menigte naar de dranghekken. Daar houdt zijn vriendin zijn plaatsje vrij. Het wachten is nu op zijn grote held.

    • Ewald Dupan