Sport kort

Keniaan Rudisha loopt wereldrecord 800 meter in Berlijn

BERLIJN. De Keniaanse atleet David Rudisha heeft gisteren het wereldrecord op de 800 meter verbeterd. De 21-jarige oud-wereldkampioen bij de junioren kwam tot een tijd van 1.41,09, 0,02 seconde onder de oude toptijd (uit 1997) van de Deen Wilson Kipketer. Boaz Lalang en Abraham Kiplagat completeerden het Keniaanse succes bij de internationale atletiekwedstrijden in Berlijn. Bij de vrouwen ging de zege naar de Zuid-Afrikaanse Caster Semenya. De negentienjarige atlete werd vorig jaar, ook in Berlijn, wereldkampioen. Vervolgens ontstonden speculaties over haar geslacht en moest ze een seksetest ondergaan, voordat ze van de mondiale atletiekbond toestemming kreeg om weer aan wedstrijden te mogen deelnemen. (ANP)

Opnieuw titel voor Schuil/Nummerdor

SCHEVENINGEN. Richard Schuil en Reinder Nummerdor hebben gisteren in Scheveningen voor de vierde keer op rij de nationale titel beachvolleybal veroverd. Het duo maakte de favorietenrol waar door in de finale Emiel Boersma en Daan Spijkers te verslaan met 19-21, 21-16 en 15-12. Schuil en Nummerdor werden vorige week nog voor de derde keer op rij Europees kampioen. Nummerdor: „Na de Europese titel wilden we ook die nationale titel hebben.” Bij de vrouwen prolongeerden Sanne Keizer en Marleen van Iersel hun titel. Zij versloegen in de finale Madelein Meppelink en Marloes Wesselink: 21-16, 20-22 en 15-6. (ANP)

Basketballers aan kop na zege op Estland

ALMERE. De Nederlandse basketballers hebben gisteren ook de derde groepswedstrijd in de Europese B-divisie gewonnen. De ploeg van de Israëlische bondscoach Gadi Kedar was in Almere met 90-76 te sterk voor Estland, op papier de sterkste tegenstander in groep A. Eerder won Nederland, dat nu koploper is, van Luxemburg (94-73) en Oostenrijk (63-60). De groepswinnaar speelt om een plek in de A-divisie, die recht geeft op deelname aan het EK. (ANP)

Volleybalsters sluiten World GP af met zege

TOKIO. De Nederlandse volleybalsters hebben de World Grand Prix gisteren afgesloten met een overwinning. In Tokio versloeg het team van bondscoach Avital Selinger Japan met 3-2 (25-19, 22-25, 38-36, 16-25 en 15-11). Nederland, dat al geen zicht meer had op het bereiken van de finaleronde van het landentoernooi, eindigde als zevende. De ploeg van Selinger, die de Grand Prix in 2007 won, gaat zich nu voorbereiden op het WK in Japan in oktober. (ANP)

Vierde Nederlandse tennistitel voor Smit

AMSTELVEEN. Jasper Smit heeft gisteren voor de vierde keer in zijn loopbaan – en voor de derde keer op rij – de nationale tennistitel behaald. De dertigjarige dubbelspecialist, die als derde was geplaatst, versloeg in de finale in Amstelveen Boy Westerhof na een 2-0 achterstand in vijf sets: 2-6, 6-7, 7-6, 6-4 en 7-6. Bij de vrouwen ging de titel naar Kiki Bertens die in de finale te sterk was voor Olga Kalyuzhnaya: 6-3 en 6-3. (ANP)

Menner Chardon op dreef, maand voor WK

LäHDEN. IJsbrand Chardon heeft tijdens de Lähdener Pferdetage het vierspanconcours gewonnen. De menner uit Den Hoorn versloeg zijn Australische rivaal Exell Boyd. De twee zijn de grote favorieten voor het wereldkampioenschap, volgende maand in Kentucky. Chardon verdedigt daar zijn titel. (ANP)