SPD-leider Steinmeier doneert nier

Frank-Walter Steinmeier, oud-vicekanselier en een van de kopstukken van de sociaal-democratische SPD in Duitsland, trekt zich tijdelijk terug uit de politiek. Zijn vrouw lijdt aan een acute nierziekte. Steinmeier wil een nier bij hem laten weghalen zodat dit orgaan bij zijn vrouw kan worden geïmplanteerd. Hij liet vanmorgen weten zich op zeer korte termijn te laten opereren.

Steinmeier (54) was vorig jaar bij de landelijke verkiezingen lijsttrekker van de SPD. Als zijn partij had gewonnen, was hij mogelijk bondskanselier geworden. Maar dat gebeurde niet. Hij is nu oppositieleider in het Duitse parlement. In de vorige regering van bondskanselier Angela Merkel was hij minister van Buitenlandse Zaken en vicekanselier.

Steinmeier is sinds 1995 getrouwd met de juriste en rechter Elke Büdenbender (48). Zij lijdt sinds enkele jaren aan een nierziekte; een kwaal die de laatste maanden verergerd is. Steinmeier zegt in een persverklaring dat hij de wachtlijsten wil omzeilen die ook Duitsland voor nieren en andere organen kent. Daarom treedt hij zelf op als donor.