Ruesink nieuwe hoofdredacteur AD

Christiaan Ruesink (40) is vanmiddag aan de redactie voorgedragen als de nieuwe hoofdredacteur van het AD, de op één na grootste betaalde krant van Nederland. Hij is nu chef sport bij de krant.

Ruesink volgt Jan Bonjer op die vorig jaar juni vertrok bij het AD. Adjunct-hoofdredacteur Peter de Jonge neemt al meer dan één jaar de taken waar. Eerdere hoofdredacteuren waren Oscar Garschagen, Peter van Dijk en Ron Abram.

Bij het AD, eigendom van de Belgische Persgroep van Christian van Thillo, verdwenen vorig jaar 124 van de 421 banen, mede door de crisis op de advertentiemarkt. Het was volgens de journalistenvakbond NVJ de grootste reorganisatie in de Nederlandse krantenwereld. Toch bleef het aantal gedwongen ontslagen beperkt tot een handvol werknemers vanwege een regeling. Hierop tekenden meer dan 116 mensen in. Ook Bonjer zag in de nieuwe opzet voor zichzelf geen geschikte functie.

Bonjer gaf in 2005 leiding aan het samengaan van het landelijke Algemeen Dagblad (PCM Uitgevers) met zeven regionale dagbladen (Wegener) tot het AD. De nieuwe fusiekrant op tabloidformaat begon met een oplage van 570.000 exemplaren. Het eerste kwartaal van 2010 bedroeg de oplage 438.224. Maar de daling is gestuit.

Het AD moet omgevormd worden tot een nationale nieuwskrant met de nadruk op regionale verslaggeving en sportnieuws. Iedere editie heeft een pagina ‘Uw buurt in de krant’. De regionale titels brengen dagelijks een regiobijlage van 12 tot 16 pagina’s en het algemene deel van de krant heeft regionaal verkleurende pagina’s.