Renner Terpstra tekent bij ploeg Boonen

Nationaal kampioen wielrennen Niki Terpstra heeft een contact getekend bij de Belgische ploeg Quickstep. Hij reed tot nu toe voor het Duitse Milram, waar de sponsor eerder al aankondigde na dit seizoen te stoppen. Terpstra (26) is blij met zijn overstap naar de ploeg van kopman Tom Boonen. „Dit is een enorme kans voor me, ik hoop dat ik het vertrouwen niet zal beschamen.”

Quickstep-manager Patrick Lefevere ziet een belangrijke rol weggelegd voor de Nederlandse aanwinst, die tekende voor een jaar met een optie voor nog een jaar. „Niki is technisch gezien een uitstekende wielrenner die nog veel progressie kan maken. Hij wordt een belangrijke jongen voor ons in de voorjaarsklassiekers waarin hij de afgelopen jaren al een en ander heeft laten zien”, verklaarde Lefevere zijn keuze.

Terpstra, die in de Tour wegens ziekte uitviel na de tweede etappe, eindigde gisteren als 62ste in de GP Plouay. De Franse ProTourwedstrijd werd gewonnen door de Australiër Matthew Goss (HTC Columbia), die in de massasprint de Amerikaan Tyler Farrar en de Fransman Yoan Offredo versloeg. Beste Nederlander was Sebastian Langeveld: 29ste.

In de Eneco Tour won de Australiër Jack Bobridge gisteren de vijfde etappe van Roermond naar Sittard, over delen van het parkoers van de Amstel Goldrace. De 21-jarige renner van het Amerikaanse Garmin, een topper op de baan, reed in de slotkilometers weg bij zijn medevluchters en hield op de streep vier seconden over op de Spanjaard Ruben Perez. De Belg Thomas de Gendt werd derde. De Duitser Tony Martin bleef leider in het algemeen klassement.

In de kopgroep reden geen renners die Martin konden bedreigen. De kopman van HTC Columbia leidt met 10 seconden voorsprong op Koos Moerenhout. De nummer drie, de Noor Edvald Boasson Hagen, volgt pas op een kleine anderhalve minuut. Na de vlakke rit van zaterdag – in de sprint gewonnen door de Nieuw-Zeelander Greg Henderson voor Kenny van Hummel – probeerden de concurrenten gisteren vergeefs leider Martin uit te dagen. Lars Boom (Rabo) deed op 50 kilometer voor de streep een poging bovenop de Cauberg, maar hij ontsnapte niet aan de controle van Martins ploeg.

Net als de rit vandaag in de Ardennen lagen de scherprechters te ver voor de finish. „Het is bijna onmogelijk om Martin aan te vallen”, concludeerde Rabo-ploegleider Nico Verhoeven. De Eneco Tour eindigt morgen met een tijdrit van 16,5 kilometer. (ANP)