Renner Bobridge wint in Sittard, Martin aan kop

De Australische wielrenner Jack Bobridge heeft gisteren de vijfde etappe van de Eneco Tour – van Roermond naar Sittard – gewonnen. Bobrigde (21), een grote naam in het baanwielrennen, reed in de slotkilometers weg bij zijn medevluchters en finishte met 4 seconden voorsprong op de Spanjaard Ruben Perez. De Belg Thomas de Gendt werd derde. De Duitser Tony Martin bleef leider in het algemeen klassement. Koos Moerenhout volgt op 10 seconden.

Vandaag, in de etappe in België van Bilzen naar Heers, kunnen zijn belagers nog proberen Martin op achterstand te rijden. De Duitse renner van HTC-Columbia kwam gisteren in de vijfde etappe niet in de problemen en vertrouwt op een goede afloop. Morgen wacht immers de afsluitende tijdrit en Martin is een specialist.

De concurrerende ploegen probeerden gisteren vergeefs de klassementsleider aan te vallen. Het offensief van Team Sky, waarvoor Boasson Hagen (derde op 1.24 minuut van Martin) rijdt, oogde indrukwekkend, maar Martin boog niet. „We hebben geprobeerd hem te isoleren. Op de Doodeman moesten we concluderen dat het niet gelukt was”, vertelde Sky-ploegleider Steven de Jongh.

Namens Rabobank probeerde Lars Boom het op 50 kilometer voor de streep even, bovenop de Cauberg. Maar ook hij ontsnapte niet aan de controle van Martins ploeg, zoals Rabo-ploegleider Nico Verhoeven vooraf al vermoedde. „Het is bijna onmogelijk Martin aan te vallen. Lukt het niet, dan hopen we gewoon op een goede tijdrit van Koos.”

Na de vlakke rit op zaterdag, gewonnen door de Nieuw-Zeelander Greg Henderso, was meer spektakel verwacht. Maar Martin kon gisteren concluderen dat hij weer een stap richting de eindzege had gezet. Naast hem zat ritwinnaar Jack Bobridge te glunderen. De Australiër reed vanaf kilometer 33 op kop in een groep van aanvankelijk elf renners. In de straten van Sittard, met het peloton op de hielen, liet hij zijn medevluchters achter zich om zijn specialiteit te demonstreren – op de baan hoort hij als achtervolger bij de wereldtop.

De zege in Sittard was zijn eerste als prof op de weg. „Dit is een heel bijzondere dag”, zei Bobridge, die rijdt bij Garmin. „Ik wilde op avontuur vandaag. In de slotfase had ik twee opties. Mijn sprint is niet slecht, maar weg rijden was ook mogelijk. Ik probeerde het op 2 kilometer voor de streep. Er was twijfel achter me, precies genoeg om een gaatje te slaan.”

Bobridge blijft tot en met de Spelen van 2012 het wielrennen op de weg combineren met de baan. „Daarna ga ik me richten op dit soort wedstrijden en op de klassiekers. Dit was een leuke kennismaking.” (ANP)