PSV-supporters juichen verliezende Marcellis toe

PSV 3 AZ 1

Ruststand 1-0. 43. Berg 1-0, 50. Falkenburg 1-1, 53. Berg 2-1, 90 Afellay 3-1. Scheidsrechter: Braamhaar. Toeschouwers: 33.000.

Dirk Marcellis werd gisteren toegejuicht en toegezongen door de aanhang van PSV. Ondanks het feit dat de Limburgse verdediger bij tegenstander AZ speelde. Marcellis voetbalde immers vanaf de jeugdopleiding bij PSV en is deze zomer in een deal met Jeremain Lens, die de tegengestelde richting op ging, naar Alkmaar verhuisd. Na de zege van de Eindhovense club op AZ was de aanhang wel in de stemming voor een eerbetoon aan de oud-PSV’er.

Marcellis waardeerde het gebaar en nam na het laatste fluitsignaal op het veld uitgebreid afscheid van de fans. „Fijn dat ze me niet zijn vergeten, ik heb altijd een goede band met de supporters van PSV gehad”, zei hij. Het ging natuurlijk niet echt van harte. Rechtsback Marcellis had het zwaar tegen zijn oud ploeggenoot Balazs Dzsudzsak. Hij begon nog goed door een paar keer een bal te onderscheppen, maar de snelle Hongaar werd steeds gevaarlijker. Vooral in het laatste deel van de eerste helft was hij Marcellis een paar keer de baas. Mede doordat de verdediger het centrum van de AZ-defensie moest ondersteunen, waardoor Dzsudzsak veel ruimte kreeg om de bal aan te nemen. „Balazs bezorgde me moeilijke momenten. Hij is dan ook een van de beste linksbuitens van de eredivisie. Maar hij moest toch ook een keer achter mij aan”, concludeerde Marcellis. Op de achterlijn van PSV slaagde Dzsudzsak er echter in hem de bal te ontfutselen.

Marcellis voelde zich vooraf vanwege het weerzien met zijn oude club nerveuzer dan normaal voor een wedstrijd. „Ik vond het spannend hier weer terug te keren”, erkende hij. „Het was de bedoeling PSV te verrassen. Maar mijn oude team heeft veel snelheid en kwaliteit in de ploeg. Spelers ook, die een wedstrijd kunnen beslissen. Dat heeft ons opgebroken. Want ik vond dat we verder aardig aan elkaar waren gewaagd.”

Marcellis kon niet verantwoordelijk worden gesteld voor de treffers van PSV. Toch had ruilobject Lens meer succes. De rechtervleugelaanvaller bereidde de tweede en derde treffer van PSV voor. Kort na rust stelde Lens spits Marcus Berg in staat zijn tweede doelpunt van de wedstrijd te maken. In de slotfase profiteerde Ibrahim Afellay van een actie van Lens. Een minpuntje was dat hij in de laatste minuut nog een overbodige gele kaart kreeg.

De Amsterdammer Lens voetbalde in de A-junioren van AZ. Al droeg hij ook het shirt van Ajax en FC Omniworld. Hij is gespierd, daardoor ijzersterk in de duels en ook razendsnel. Maar Lens legt veel risico in zijn acties, waardoor hij nog wel eens balverlies lijdt. Voor bondscoach Bert van Marwijk was het geen moeilijke keuze hem thuis te laten na de voorbereiding op het WK. Toch heeft hij de potentie ver te komen in zijn loopbaan.

Lens was van mening dat PSV met name in de eerste helft slordig had gespeeld tegen zijn oude ploeg. „Maar winnen blijft het belangrijkste in het voetbal”, grijnsde hij. Lens was blij met zijn assists. Hoewel PSV twaalf doelpunten maakte in drie wedstrijden, heeft de rechterspits nog geen treffers achter zijn naam staan. „Die komen vanzelf wel”, zegt hij. In de duels met zijn oude ploeggenoten, zoals zijn directe tegenstander Ragnar Klavan, bood Lens een paar keer zijn verontschuldigingen aan. „Ik raakte ze hard, niet met opzet. Ik probeerde me alleen breed te maken of de bal af te schermen.”

In het PSV-stadion waren de ogen niet alleen op Lens, maar ook op Ola Toivonen gericht. Hoofdscout Kenny Dalglish van FC Liverpool volgde hem met meer dan normale belangstelling. Toivonen zou kandidaat zijn om Dirk Kuijt op te volgen als deze naar Internazionale vertrekt. De Zweed bereidde de eerste treffer van Berg voor, maar miste ook een paar kansen. Zelfs met het hoofd, terwijl kopballen toch zijn specialiteit zijn.

Volgens trainer Fred Rutten is er geen sprake van dat PSV zijn aanvaller, die 13 miljoen euro moet opbrengen, laat gaan. Tien minuten voor tijd werd schaduwspits Toivonen vervangen door een speler die ook heel goed op zijn positie kan spelen: Ibrahim Afellay. Rutten zei dat de reserve van het Nederlands elftal nog met pijntjes kampt na het WK en dat hij mede door de ramadan is verzwakt. „We bekijken het van dag tot dag. Ik heb liever dat hij verder in het seizoen fit is”, aldus Rutten.

    • Erik Oudshoorn