Protesten in twee Russische steden

Op het Poesjkinplein in Moskou hebben gisteren ruim 2.000 Russen gedemonstreerd tegen het beleid van premier Poetin en het kappen van een eeuwenoud bos in het voorstadje Chimki. Het bos moet wijken omdat de lokale autoriteiten er een ruim 6 miljard euro kostende snelweg naar Sint-Petersburg doorheen willen laten lopen.

Ook in de stad Kaliningrad werd dit weekeinde gedemonstreerd. Zaterdag gingen daar 3.000 betogers de straat op om vrije gouverneursverkiezingen te eisen. Kaliningrad was eerder dit jaar het decor van de grootste protesten tegen de autoriteiten sinds Poetin aan de macht kwam.

De afgelopen weken kwam het in Chimki al enkele keren tot confrontaties tussen actievoerders en politie. Voor de actie van gisteren had de gemeente goedkeuring gegeven, wat zelden gebeurt. 1.500 zwaar uitgeruste agenten begeleidden het protest. De demonstranten kregen geen toestemming om een concert te organiseren. De populaire rockmusicus en Poetincriticus Joeri Sjevtsjoek zong daarentegen twee liederen.

De prominente mensenrechtenactivist Ljev Ponomarjov werd opgepakt toen hij aan het protest wilde deelnemen. Hij werd aangehouden omdat hij ’s ochtends had deelgenomen aan een mars van zo’n honderd betogers in een ander deel van Moskou in het kader van de nationale feestdag van de Russische vlag. Toen die betogers van de toegestane route afweken werden hun leiders, oppositiepolitici Boris Nemtsov en Michail Schneider, aangehouden.