Ouderen opgelicht met actie boekenbon

Denk je als oudere een boekenbon te bestellen van 20 euro, blijkt er opeens 399 euro van je bankrekening afgeschreven. Het is in ieder geval twee ouderen overkomen, maar directeur Arie Doeser van de Nederlandse Boekenbon BV schat dat honderden senioren de afgelopen weken slachtoffer zijn geworden van oplichting.

Ouderen werd een aantrekkelijk aanbod gedaan: voor 3,99 euro zouden ze de boekenbon van 20 euro krijgen. Het verschil zou worden bijgelegd door de fictieve Stichting Leesbevordering Senioren. Mensen die op het aanbod ingingen, kregen de boekenbon echter niet opgestuurd. Wel werden er in sommige gevallen honderden euro’s van hun rekening afgeschreven. Boekhandels maakten de Nederlandse Boekenbon BV attent op de actie.

Via de rechtbank in Arnhem heeft Doeser eind vorige week beslag laten leggen op de bankrekening waarop de senioren het geld stortten. Doeser dacht via dat bankrekeningnummer ook het adres van de daders te kunnen opsporen. Er werden inderdaad twee adressen gevonden – waar wil Doeser niet zeggen. De inwoners bleken na politieverhoor niet de daders. Ze waren ook slachtoffers van de oplichting. Hun rekeningnummer was misbruikt voor de actie.

Doeser schat dat ouderen voor in totaal tienduizenden euro’s zijn opgelicht. Zijn eigen bedrijf heeft deze kwestie inmiddels 20.000 euro gekost.