Oprichter WikiLeaks vermoedt complot achter beschuldiging

Een halve dag was Julian Assange, de Australische oprichter van de ‘klokkenluiderswebsite’ WikiLeaks, verdachte van verkrachting. De dienstdoende Zweedse openbaar aanklager vaardigde vrijdagavond een arrestatiebevel uit, na beschuldigingen van seksueel misbruik. Zaterdagochtend, toen het arrestatiebevel door procureur-generaal Eva Finne werd ingetrokken, was het nieuws al gelekt via de tabloid Expressen en over internet verspreid.

Het Openbaar Ministerie in Zweden noemde de gang van zaken niet ongewoon, „geen vergissing”, maar voortschrijdend inzicht. Volgens een woordvoerder wordt nog onderzocht of Assange zich in een andere kwestie heeft schuldig gemaakt aan molest, een veel kleiner vergrijp.

De 39-jarige Assange suggereerde in een reactie dat er sprake is van een complot. „De aanklachten zijn ongefundeerd en dat ze nu komen is zeer verontrustend”, liet hij via Twitter weten. Vorige maand publiceerde Assange op WikiLeaks tienduizenden geheime documenten over de oorlog in Afghanistan. De website bereidt de publicatie voor van nog eens vijftienduizend documenten.

In de Zweedse krant Aftonbladet, die Assange als columnist in dienst heeft zodat hij een zekere mate van journalistieke immuniteit geniet, zegt hij: „Ik weet niet wie hier achter zit, maar we zijn gewaarschuwd dat bijvoorbeeld het Pentagon van plan is smerige trucs te gebruiken om het voor ons te verpesten.”

De krant sprak ook met een van de vrouwen die een klacht indiende. Van verkrachting was volgens haar geen sprake. Wat er wel is gebeurd, blijft voorlopig onduidelijk. Maar volgens de vrouw ligt de verantwoordelijkheid voor wat haar is overkomen „bij een man die het moeilijk heeft met vrouwen”.