Nederland kort

Rotterdammer (19) wordt verdacht van vergiftigen vriend (17)

Rotterdam. Een 19-jarige Rotterdammer is aangehouden op verdenking van het vergiftigen van een 17-jarige vriend. Dat meldde de politie gisteren. De twee dronken vrijdagavond in de Rotterdamse deelgemeente Pernis met nog een 19-jarige Rotterdammer enkele biertjes. De verdachte zou een bijtende stof in het flesje van het slachtoffer hebben gedaan. De 17-jarige jongen had zonder problemen enkele biertjes gedronken, maar werd bij een nieuw flesje onwel. Toen agenten en ambulancemedewerkers aankwamen, had hij brandwonden in zijn gezicht. In het ziekenhuis bleek dat hij letsel had opgelopen aan zijn slokdarm en keel. De politie onderzocht de flesjes; de bijtende stof zat alleen in het flesje dat het slachtoffer dronk. De verdachte werd zaterdag aangehouden en zit vast. Het slachtoffer ligt nog in het ziekenhuis. (ANP)

Wereldreis Laura Dekker begonnen

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Laura Dekker (14) is zaterdagochtend vanaf Gibraltar vertrokken voor haar solotocht rond de wereld. Dat heeft haar manager Peter Klarenbeek gezegd. Ze zeilt in zuidwestelijke richting naar de Canarische Eilanden om van daaruit de oversteek naar Midden-Amerika te maken. Ze wacht eerst waarschijnlijk nog op het einde van het oceaanseizoen op de Atlantische Oceaan. Ze wijzigde haar vaarplan om vanuit Portugal van start te gaan, volgens haar manager om media-aandacht te ontlopen. De wereldreis van Dekker trekt internationale aandacht. Haar geplande reis had een jaar oponthoud, omdat ze tot vorige maand onder toezicht van Jeugdzorg stond. Ze wil de jongste zeilster ooit worden die rond de wereld zeilt. Het record staat nu op naam van de Australische Jessica Watson, die haar soloreis een paar dagen voor haar zeventiende verjaardag afrondde. Laura Dekker wordt 17 op 20 september 2012.

Treinverkeer Arnhem vandaag weer hervat

Arnhem. Het treinverkeer van en naar Arnhem zou vanaf vandaag weer moeten rijden. Op en bij het station vinden werkzaamheden plaats, waardoor de afgelopen vier weken reizigers het CS niet per trein konden bereiken. Er reden geen treinen van en naar Nijmegen, Ede-Wageningen en Zetten-Andelst. De afgelopen maand werd er een een tunnel onder het treinemplacement gebouwd, meldde spoorbeheerder ProRail gisteren. Ook kwam er een nieuwe fiets- en voetgangersbrug. Dagelijks waren er 250 mensen aan het werk, soms vierhonderd. Ze legden 14 kilometer nieuwe rails aan met 9000 dwarsliggers en 10 kilometer bovenleiding. De werkzaamheden zijn nog lang niet afgelopen. In oktober en volgend jaar zomer zullen reizigers opnieuw te maken krijgen met overlast, hoewel die aanzienlijk minder zal zijn dan in de afgelopen weken. Zo worden reizigers van 16 tot 25 oktober tussen de stations Arnhem en Arnhem Velperpoort vervoerd met bussen. Volgend jaar worden enkele sporen en een perron vernieuwd, waardoor treinen op andere perrons zullen aankomen of vertrekken en er mogelijk op enkele trajecten minder treinen per uur rijden. (ANP)