Meer schade partydrug

In de periode 2004-2009 is het aantal gebruikers van partydrug ghb dat is behandeld op een spoedeisende hulpafdeling van een ziekenhuis verviervoudigd tot 1.200. Dat maakte de onderzoeksorganisatie Consument en Veiligheid gisteren bekend.

„Wij maken ons ernstige zorgen”, zegt Cees Meijer, woordvoerder van de organisatie. „Out gaan door ghb wordt heel normaal gevonden.” De meeste behandelingen (59 procent) vinden in het weekend plaats. Het betreft vooral mannen.

Ghb kan op de korte termijn leiden tot een coma door overdosering. Bij bewusteloosheid stikken mensen soms in de eigen tong of in hun braaksel. Op de lange termijn bestaat het risico van verslaving. Vorig jaar luidde het Trimbos Instituut de noodklok over de populariteit van de drug. Vooral de combinatie met andere drugs of alcohol is riskant. 34 procent van de slachtoffers heeft ook alcohol gebruikt, 10 procent xtc.

Bram Bakker, psychiater en medisch directeur van verslavingskliniek SolutionS, meent dat het probleem erger is dan de cijfers van Consument en Veiligheid suggereren. „De meesten gaan thuis out en hopen dat ze weer wakker worden. Die zie je niet eens in het ziekenhuis.”

Bakker ziet het aantal verslaafden dat zich in zijn kliniek meldt „nog steeds toenemen”. Consument en Veiligheid pleit voor ‘gerichte voorlichting’, bijvoorbeeld in de homo-uitgaansscene waar ghb populair is.

Het recept om ghb zelf te maken is simpel. De ingrediënten zijn onder meer gootsteenontstopper en de stof gbl (velgenreiniger). (NRC)