Kort nieuws voorpagina

‘Donner had eerst pensioenfondsen moeten inlichten’

Amsterdam, 23 aug. Minister Donner had vorige week niet mogen aankondigen dat veertien pensioenfondsen moeten korten op hun uitkeringen, zonder dat deze eerst waren ingelicht. „Hij had niet gepensioneerden op deze manier de stuipen op het lijf mogen jagen”, zegt voorzitter Ronald van Vliet van pensioenfonds PME, het grootste van de betreffende pensioenfondsen. Pagina 9 en 7 (commentaar)

Vredesoverleg M-Oosten hervat

Rotterdam, 23 aug. Op 2 september wordt in Washington het vredesoverleg tussen Israël en de Palestijnen hervat. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Clinton heeft de Israëlische premier Netanyahu en de Palestijnse president Abbas uitgenodigd. Pagina 5

Ruesink nieuwe hoofdredacteur AD

Rotterdam, 23 aug. Christiaan Ruesink is vanmiddag aan de redactie voorgedragen als de nieuwe hoofdredacteur van het AD, de op één na grootste betaalde krant van Nederland. Hij is nu chef sport bij de krant. Ruesink volgt Jan Bonjer op die vorig jaar vertrok. Pagina 3

China wil minder doodvonnissen

Shanghai, 23 aug. China, waar jaarlijks 5.000 doodvonnissen worden voltrokken, overweegt het aantal misdrijven waarop de doodstraf staat te verkleinen. Pagina 4

Theatermaker Schlingensief dood

Berlijn, 23 aug. De Duitse theatermaker en schrijver Christoph Schlingensief (49) is zaterdag overleden. Op het Holland Festival in 2008 droeg de longkankerpatiënt zijn eigen requiem op. Pagina 8

Shell en BASF vechten boete aan

Rotterdam, 23 aug. Het Brits-Nederlandse energiebedrijf Shell en het Duitse chemieconcern BASF vechten een boete aan van 1,1 miljard Braziliaanse real (493 miljoen euro). Shell en BASF waren aangeklaagd door werknemers van een voormalige fabriek voor landbouwchemicaliën. Pagina 9

Keniaan vestigt wereldrecord 800m

Berlijn, 23 aug. De Keniaanse atleet David Rudisha heeft gisteren in Berlijn het wereldrecord op de 800 meter verbeterd. De 21-jarige voormalig wereldkampioen bij de junioren kwam tot een tijd van 1.41,09 en dook daarmee 0,02 seconde onder de oude tijd van de Deen Wilson Kipketer. Pagina 11