Kort nieuws Economie

Groei industrie in eurozone zwakt af

Londen, 23 aug. De industriesector van de eurozone is in de maand augustus minder hard gegroeid dan in de voorgaande maand, en minder dan marktkenners hadden voorspeld. De dienstensector groeide ook iets minder hard, maar voldeed wel aan de verwachtingen van analisten. De index waarmee onderzoeksbureau Markit de activiteit in de industrie meet kwam voor augustus uit op 55 punten. Analisten rekenden gemiddeld op 56,2 punten. In juli stond de index op 56,7. Een stand boven de 50 wijst op groei. Analist Martin van Vliet van ING ziet in de industriecijfers de bevestiging dat het economisch herstel vertraagt. „De daling toont aan dat de eurozone allesbehalve immuun is voor de wereldwijde terugval.” Voor de dienstensector kwam de index uit op 55,6 punten, 0,2 punten lager dan in juli. (ANP)

Regering Spanje: krimp 0,3 pct

Madrid, 23 aug. De Spaanse economie zal dit jaar met 0,3 procent krimpen. De Spaanse minister van Financiën Elena Salgado heeft deze eerdere voorspelling van de overheid gisteren nog eens bevestigd in de Spaanse krant Publico. Instellingen zoals de centrale bank van Spanje en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) lieten recent weten uit te gaan van een krimp op jaarbasis van 0,4 procent in 2010. (ANP)

Topman Vopak verhuist naar SHV

Rotterdam, 23 aug. De huidige bestuursvoorzitter van tankopslagbedrijf Vopak, John Paul Broeders, wordt topman bij SHV Holdings, het bedrijf van de familie Fentener van Vlissingen. SHV bezit onder meer supermarktketen Makro en handelt in LPG. De opvolger van Broeders bij Vopak wordt Eelco Hoekstra, die nu nog divisiepresident Azië is bij het bedrijf. Hoekstra neemt 1 maart 2011 de functie van Broeders over. (ANP)