Kort nieuws Buitenland

Spanje: Al-Qaeda in Noord-Afrika laat twee gijzelaars vrij

Madrid, 23 aug. Twee Spanjaarden die bijna negen maanden geleden werden gegijzeld door de Noord-Afrikaanse tak van Al-Qaeda, zouden naar verwachting vanmiddag vrijkomen. Albert Vilalta en Roque Pascual werden in november overmeesterd toen zij in een hulpkonvooi door Mauretanië reden. Hun gijzeling is de langste tot nu toe door Al-Qaeda-in-de-Islamitische-Maghreb. „Ze zijn op weg naar vrijheid maar we kunnen geen verder commentaar geven tot ze 100 procent veilig zijn”, zei een Spaanse regeringsfunctionaris vanochtend. Volgens de krant El País zouden de gijzelaars van Mali naar Burkina Faso worden gebracht waar ze zouden worden opgepikt. De Arabische tv-zender Al Arabiya meldde gisteren dat hun vrijlating samenhangt met de repatriëring naar Mali vorige maand van een militant die in Mauretanië veroordeeld was voor de gijzeling van de twee Spanjaarden en een collega. De collega werd in maart al vrijgelaten. (Reuters)

Oproep Wen voor ‘hervorming’ China

PEKING, 23 aug. China zal volgens premier Wen Jiabao politieke hervormingen moeten doorvoeren om economisch gezond te blijven. Wen zei dit zaterdag tijdens een bezoek aan Shenzen in de zuidelijke provincie Guangdong, waar de economie al jaren sterke groei doormaakt, zonder specifieke maatregelen te noemen. Wens commentaar weerspiegelt een bredere roep in China om de corruptie door partijfunctionarissen, die een bedreiging voor de economie vormt, de kop in te drukken. Zonder politieke vernieuwingen „zou China kunnen verliezen wat het al door economische hervormingen heeft bereikt”, aldus Wen. (Reuters)

Massale evacuatie bij Chinese grens

PEKING, 23 aug. In China zijn in het grensgebied met Noord-Korea meer dan een kwart miljoen mensen geëvacueerd in verband met overstroming van de Yalu-rivier door hevige regenval. Het water in de grensrivier heeft het hoogste peil in de afgelopen tien jaar bereikt, hoewel het gisteren enigszins zakte. Volgens staatspersbureau Xinhua zijn in de stad Dandong vier mensen om het leven gekomen nadat hun huizen door de waterstromen waren ingestort. Het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA meldde dat huizen, openbare gebouwen en landbouwgronden in meer dan vijf dorpen zijn getroffen. (AP)

Poetin ontslaat chef bosbeheer

Moskou, 23 aug. De Russische premier Poetin heeft de hoogste functionaris van het agentschap voor bosbeheer ontslagen. Aleksej Savinov heeft volgens Poetin gefaald bij het bestrijden van de recente bos- en veenbrandencrisis in Rusland. Daarbij vielen zeker 52 doden. Savinov wordt opgevolgd door zijn plaatsvervanger Viktor Masljakov. Nog altijd woeden in Rusland op tientallen plaatsen branden. Critici wijzen erop dat Poetin zelf in 2006 een wet door het parlement loodste die leidde tot het ontslag van tienduizenden boswachters, die dienden als een soort eerste waarschuwingslinie bij branden. (AP, Reuters)

Ex-agent gijzelt 17 mensen in Manila

MANILA, 23 aug. Een ex-politieman die het niet eens is met zijn ontslag, gijzelde vandaag een bus met 25 mensen in de Filippijnse hoofdstad Manila. De man heeft na enige tijd acht passagiers vrijgelaten. Volgens zijn broer is de gijzelnemer boos omdat hij zou zijn ontslagen zonder reden en zonder in beroep te kunnen gaan. De politie had bij het ter perse gaan van de krant de omgeving van de bus afgezet. (Reuters)

‘Ontsnapping uit Tadzjiekse cel’

Doesjanbe, 23 aug. Volgens de Tadzjiekse autoriteiten zijn gisteren 25 islamitische extremisten ontsnapt uit een gevangenis bij de hoofdstad Doesjanbe. Bij hun uitbraak zouden vijf bewakers zijn gedood. De 25 maakten volgens de autoriteiten deel uit van een groep van vijftig die vorige week werd veroordeeld tot lange celstraffen voor een vermeende couppoging. De autoriteiten zeggen dat de militanten banden hebben met de Talibaan en Al-Qaeda. Sommige waarnemers stellen dat die beschuldigingen worden verzonnen ter legitimatie van het repressieve bewind. (AFP)