Kort nieuws Binnenland

Kroongetuige La S. in liquidatieproces klaagt Staat aan

Amsterdam, 23 aug. Peter la S., kroongetuige in het Amsterdamse liquidatieproces Passage, is een civiele procedure tegen de staat begonnen. La S. ligt al geruime tijd overhoop met justitie, omdat zij gemaakte afspraken volgens La S. niet nakomt. Toezeggingen over de (toekomstige) veiligheid van La S. zouden niet worden gerealiseerd. De kroongetuige heeft zijn verdere medewerking aan het proces, dat vandaag werd hervat, opgeschort totdat de civiele zaak is afgerond. De uitkomst van de civiele procedure zou er volgens de advocaat van La S. toe kunnen leiden dat de overeenkomst tussen La S. en het Openbaar Ministerie ongedaan wordt gemaakt. (ANP)

Solotocht Laura Dekker begonnen

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 23 aug. Laura Dekker is zaterdagochtend vanaf Gibraltar vertrokken voor haar solotocht rond de wereld. Dat heeft haar manager gezegd. Ze zeilt naar de Canarische eilanden om van daaruit de oversteek naar Midden-Amerika te maken. Ze wijzigde haar plan om vanuit Portugal van start te gaan, volgens haar manager om media-aandacht te ontlopen. Dekkers poging om als jongste ooit rond de wereld te zeilen had een jaar oponthoud, omdat ze tot vorige maand onder toezicht van Jeugdzorg stond.

‘Geen tolk in proces Van der Sloot’

Lima, 23 aug. Het proces in Peru tegen Joran van der Sloot stagneert omdat er geen officiële vertaler is. Dat heeft Van der Sloots advocaat Máximo Altez zaterdagavond tegen het Peruaanse tv-station Panamericana Televisión gezegd. Het station toonde een brief van de Peruaanse Vereniging van Beëdigd Vertalers. Die stelt daarin geen leden te hebben die van het Spaans naar het Nederlands kunnen vertalen. Ook liet het station een brief van de Nederlandse ambassade zien, waarin deze stelt niet over een officiële vertaler te beschikken. Van der Sloot wordt verdacht van de moord op de Peruaanse Stephany Flores, op 30 mei in Lima. (ANP)

Peter R. de Vries in Perth vrijgelaten

Perth, 23 aug. Peter R. de Vries is zaterdag door de rechtbank in de Australische stad Perth op borgtocht vrijgelaten. Dat staat op zijn website. De misdaadverslaggever zat sinds vrijdagmiddag vier uur (plaatselijke tijd) vast wegens huisvredebreuk. De zaak tegen De Vries is verdaagd tot morgen. De Vries werd gearresteerd nadat hij een verdachte van de dubieuze dood van de destijds 23-jarige Mariska Mast in Honduras bij zijn huis in Australië opzocht. De verdachte, Daniel Ross, belde hierop de politie, die De Vries en zijn collega Chantal van Schuylenburgh inrekende. (ANP)

Pieter Jan Hagens naar Buitenhof

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 23 aug. Pieter Jan Hagens wordt de nieuwe presentator van het wekelijkse debatprogramma Buitenhof. Hij neemt de plaats in van Jeroen Smit, die pas begin dit jaar toetrad tot het driekoppige presentatieteam. Reden voor de wisseling is dat de NPS, waarvoor Smit werkt, niet meer deelneemt aan Buitenhof. De AVRO gaat het debatprogramma maken met VARA en VPRO. Hagens, nu nog presentator van actualiteitenrubriek EenVandaag, zal Buitenhof afwisselend presenteren met Clairy Polak (VARA) en Peter van Ingen (VPRO).

Vrouw overleden na mishandeling

Zoetermeer, 23 aug. Een 54-jarige vrouw uit Zoetermeer die gistermiddag zwaar werd mishandeld in haar woonplaats, is afgelopen nacht aan haar verwondingen overleden. Dat maakte de politie bekend. Voorbijgangers vonden de zwaar toegetakelde vrouw op een afgelegen fietspad. Zij was niet meer aanspreekbaar. Van de dader ontbreekt elk spoor. De politie vraagt getuigen zich te melden. (ANP)